Obama: Trump ne zna osnovne stvari o svijetu

Barack Obama: Ono što zastrašuje je da mogući predsjednik ne zna ono što treba raditi (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da strahuje od mogućnosti da Donald Trump postane predsjednik, pošto mu “nedostaju osnovna znanja o svijetu” i nije pokazao interes da nauči više.

“Ono što zastrašuje je da [mogući] predsjednik ne zna ono što treba raditi”, rekao je Obama u intervjuu za mrežu NBC.

Ne pominjući Trumpa po imenu, Obama je dodao da se čini da predsjednički kandidat republikanaca ne zna mnogo o nuklearnom oružju, gdje se nalaze pojedine zemlje i koja je razlika između muslimana sunita i šiita.

Obama je upozorio demokrate da je na izborima za predsjednika SAD-a moguće sve i da se ne smiju opustiti sve dok se ne prebroje i posljednji glasovi.

‘Sve je moguće’

On je, na pitanje da li Trump može poraziti kandidatkinju demokrata Hillary Clinton, rekao da je “sve je moguće”.

Kao neko ko je bio na različitim nivoima vlasti 20 godina, Obama kaže da je vidio da se “dešavaju svakakve blesave stvari” i da misli da onaj ko ulazi u kampanju bez straha na kraju može izgubiti.

“Moj savjet demokratama – a to ne moram savjetovati Hillary Clinton, jer ona to već zna – jeste da se ne opuštaju sve dok se ne prebroje posljednji glasovi, jer je jedna od najvećih opasnosti na izborima to što ljudi ne shvataju izazov ozbiljno, ostaju kod kuće i onda na kraju dobijemo nešto drugo”, kazao je Obama.

Obama koji će se kasnije obratiti na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, rekao je da će njegova poruka biti da je “predsjednik SAD-a veliki optimista po pitanju budućnosti Amerike i da je sto posto uvjeren da Hillary Clinton može biti veliki predsjednik”.

Izvor: Agencije