Obama traži plan za kontrolu oružja

Obama: Činjenica da se radi o kompleksnom problemu ne može više biti izgovor da se ništa ne radi (Getty Images)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je zatražio od tima koji predvodi potpredsjednik Joe Biden da do januara ponudi “konkretne prijedloge” za zauzdavanje nasilja izazvanog vatrenim oružjem.

Ovaj zahtjev je upućen nakon što je 26 osoba ubijeno u napadu u osnovnoj školi u Connecticutu.

U obraćanju javnosti na konferenciji za novinare u kasnim večernjim satima u srijedu, Obama je kazao da će podržati prijedlog zakona “bez trenutka čekanja” kada primi preporuke.

On je pozvao američki Kongres da održi glasanje o prijedlogu zakona odmah nakon što bude predložen.

Obama je rekao da je pitanje kontrole oružja kompleksan problem, ali da “ako postoji barem jedna stvar koju možemo uraditi da spriječimo [pucnjavu kao što se desila u napadu u Connecticutu], imamo veliku obavezu, svi mi, da pokušamo”.

On je kazao da je potrebna smislena akcija da se zauzda “epidemija nasilja vatrenim oružjem koja svakodnevno pogađa ovu zemlju”.

Kontrola oružja

“Činjenica da se radi o kompleksnom problemu ne može više biti izgovor da se ništa ne radi”, dodao je Obama.

Biden je dugogodišnji zagovornik kontrole oružja, a vodit će tim koji će sačinjavati članovi Obamine administracije, ali i vanjske grupe.

Obama je naglasio da je trenutno prejednostavno da osobe s mentalnim problemima kupuju jurišne puške, koje je on nazvao “oružjem rata”.

On je dodao je potrebno poduzeti akciju da se zatvori rupa u zakonu koja omogućava se prodaje oružje na sajmovima oružja bez odgovarajuće provjere.

Predsjednik SAD-a je naveo kao model za novi prijedlog zakona prethodnu desetogodišnju kongresnu zabranu prodaje jurišnih pušaka, vojnih poluautomatskih pušaka, koja je istekla 2004. godine.

Duga tradicija

Naglasio je kako poštuje pravo svakog američkog državljanina da posjeduje oružje, ali je potrebno da se osiguraju mjere koji osiguravaju da oružje mogu kupiti samo oni koji bi to oružje koristili “odgovorno”.

“Vidite, kao većina Amerikanaca i ja vjerujem da drugi amandman [Ustava] garantira pravo pojedinca da posjeduje oružje”, kazao je on.

“Ova zemlja ima dugu tradiciju posjedovanja oružja, koja se prenosi sa generacije na generaciju.”

Njegove izjave slijede incident u kojem je 20 djece i šestero odraslih ubijeno u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu prošlog petka.

Njih je ubio 20-godišnji Adam Lanza, koji je bio naoružan poluautomatskom puškom.

Izvor: Al Jazeera i agencije