Obama to stvarno može

Obama do pobjede nije došao lako (Al Jazeera)

Piše: Zoran Tomić

U jednom izbornom okrugu tokom izborne kampanje za američkog predsjednika republikanci su izradili igračku u obliku dugmeta na kojoj je pisalo “Nobama”. Pritiskom prsta na dugme mogao se čuti glas Baracka Obame kako izgovara: “Da, mi možemo.” Potom se čuje ženski glas, koji mu kaže: “Ne, ne možete.” Bila je to samo jedna od niza predizbornih tehnika koja je imala za cilj diskreditirati protivnika putem negativne kampanje.

Dobio je novu čast, ali i obvezu: vratiti SAD tamo gdje su nekada bile: najmoćnija gospodarska i vojna sila.

Međutim, kada se isti taj prst stavio na puls, bilo američkih birača, 6. studenog 2012. godine čuo se sasvim drugi, snažan i odlučan glas, koji je rekao: “Yes, Obama.”

Barack Obama, harvardski student i profesor prava, stari je i novi američki predsjednik. Dobio je povjerenje američkog biračkog tijela i američkog naroda. Dobio je novu čast, ali i obvezu: vratiti Sjedinjene Američke Države tamo gdje su nekada bile: najmoćnija gospodarska i vojna sila, zemlja u kojoj je moguće ostvariti američki san.

Snaga predsjednika

No, Barack Obama do pobjede nije došao lako. Spočitavalo mu se da nije ispunio obećanja data prije četiri godine. Nezaposlenost je u jednom trenutku mandata porasla čak na 10 posto. Podijeljena je Amerika i u vezi sa Obaminom zdravstvenom reformom. Nije zatvorio Guantanamo, a otvorio nova radna mjesta. Bilo je i niz drugih primjedbi i kritika.

Nije zatvorio Guantanamo, a otvorio nova radna mjesta.

S druge strane, suprotstavio mu se Mitt Romney, bogat čovjek, dokazan u biznisu, čovjek s političkim iskustvom. Sa sloganom kampanje “Realne promjene” kazao je što misli o Obaminom mandatu. No, Romney je išao i korak dalje. Tvrdio je da zna što je ekonomija, da zna kako otvoriti nova radna mjesta i da zna kako učiniti život Amerikanaca boljim i uspješnijim. U debatama je pokazao da zna uspješno komunicirati i nametnuo se kao ozbiljan kandidat. Takav je ostao do kraja.

Komunicirajući ključne poruke kampanje, Obama je primijenio gotovo sve strategije aktualnog predsjednika. Maksimalizirao je simboličke elemente u komunikaciji. Pojavljivao se više u Ovalnom uredu i slikao se na predsjedničkom podiju. Sve to trebalo mu je dati snagu predsjednika. Imao je cijelo vrijeme totalni pristup medijima, pomno je birao ciljne skupine kojima je odlazio i kojima se obraćao. Posjećivao je i primao strane državnike. Imao je podršku bivših predsjednika i obitelji. Govorio je o dostignućima njegove administracije.

Nova Amerika

Izazivač Mitt Romney zauzeo je ofanzivan retorički i komunikacijski stav. Napadao je Obamine stavove i ideje, osporavao ih, a ponekad i ismijavao. Napadao je i postignuća, a ciljao je na Obaminu nevjerodostojnost. Naglašavao je optimizam, ali činio i gafove. Sve u svemu, komunikacijska strategija je bila osmišljena, brižno i detaljno, unutar oba predizborna stožera.

Amerika je birala čovjeka koji je cijenjen i priznat u svijetu.

Amerika, ljudi iz srednje klase, birala je Obamu. Nisu bili spremni za nove neizvjesnosti. Nisu bili spremni kockati se s perspektivom koju je nudio i koja se nazire u Obaminim programima i idejama u zamjenu za Romneyjeve tvrde stavove i programe, koji su ponekad sličili na ostavštinu Georga W. Busha. Amerika je birala čovjeka koji nije govorio što su prosječni Amerikanci željeli čuti.

Amerika je birala predsjednika koji je svojim građanima govorio istinu, pa makar ona bila i teška u pojedinim fazama stvaranja “nove Amerike”. Amerika je birala čovjeka koji je cijenjen i priznat u svijetu, osobu koja se znala nositi s krizama i kriznim situacijama. Birala je osobu koja ima predsjednički format. Izabrala je Baracka Obamu kao 44. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera