Obama: Sirija me i dalje proganja

Odluku da ne interveniše u ratu u Siriji Obama smatra ispravnom (AP)

Američki predsjednik Barack Obama priznao je da ga “nesposobnost” da okonča rat u Siriji “i dalje proganja”, ali je dodao da smatra da je njegovo odbijanje da interveniše bio ispravan izbor. 

“Uvijek ima stvari za koje pomislim da bih volio da sam bolje postupio, ali nema mnogo situacija gdje pogledam unazad i kažem da je odluka koju sam zapravo donio ili put kojim smo se kretali bio pogrešan”, rekao je Obama u intervjuu sa historičarkom Doris Kearns Goodwin. 

Kao “dobar primjer toga”, Obama je naveo situaciju u Siriji koja ga, kako je rekao, “neprekidno progoni”, prenosi AFP. 

Svrgavanje Assada

“Rekao bih da od svih stvari koje su se dogodile tokom mog predsjedavanja, znanje da imate stotine hiljada stradalih, milione raseljenih, čini me da se zapitam šta sam mogao drugačije da uradim u posljednjih pet, šest godina”, rekao je Obama, koji će Bijelu kuću napustiti u januaru 2017. godine. 

On je, ipak, kazao da su opcije za svrgavanje sirijskog predsednika Bashara al-Assada bile problematične, a da su konvencionalni argumenti o onome šte se moglo uraditi “pogrešni”. 

Obama je kritikovan zbog odbijanja da interveniše kako bi se okončali sukobi, u kojima je stradalo 300.000 osoba, ali i koji su omogućili Rusiji i Iranu da potvrde svoju moć na Bliskom istoku i izazvali izbjegličku krizu, koja je destabilizovala Evropu, podsjeća AFP. 

Izvor: Agencije