Obama: SAD nema strategiju protiv ISIL-a

Američki predsjednik Barack Obama, potvrdio je kako njegova država nema cjelokupnu strategiju u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Uvjeren je kako će ekstremisti ISIL-a biti istisnuti iz Iraka i na kraju poraženi, ali da je za to potrebno vrijeme.

U Iraku i dalje postoje veliki problemi, rekao je Obama na samitu G7 i poručio da će uspjeh zavisiti od toga koliko će međunarodna koalicija, koja podržava iračkog premijera Haidera Abadija, biti efikasna.

Linije fronta u Iraku podijelile su i zajednice u toj zemlji. Mnogi se pitaju da li će Irak opstati kao jedinstvena država.

Iz kurdskog regiona na sjeveru priču donosi Zeina Khodr, novinarka Al Jazeere.

Bushra Ahmed žali za suprugom i najstarijim sinom. Prošla je godina od kada su ih ubili pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant. Vrijeme prolazi, ali njena bol ne.

Bushra Ahmed je među milionima Iračana raseljenih tokom godina. Kaže da je iscrpljena.

Poput mnogih drugih, napustila je Mosul i smatra da vlada u Bagdadu nije ozbiljna kad govori da planira preoteti njen grad od ISIL-a. Nije jedina koja tako misli.

“Postoji zavjera protiv Mosula i zavjera protiv sunita. Vlada u Bagdadu nam ne pomaže da ponovo osvojimo svoj grad. Ne daju nam čak ni oružje da to sami učinimo”, rekao je Abu Mohammed, raseljeni iz Mosula.

Žalbe sunita

Suniti kažu da su žrtve nepravde i da ih mnogi smatraju pristalicama ISIL-a. Ne samo vlada predvođena šiitima, nego i brojni irački Kurdi.

“Ovdje je jedan od punktova koji vode prema Erbilu, glavnom gradu kurdske regije na sjeveru Iraka. Arapi suniti koji žele ući moraju imati garanciju nekog lokalnog stanovnika. Iste restrikcije uvedene su za one koji ulaze u glavni grad Iraka. Vlasti ovdje i u Bagdadu tvrde da su te mjere opravdane iz sigurnosnih razloga. Ali ljudi smatraju da ih na taj način izdvajaju od ostalih, kao zajednicu”, javlja Khodr.

U Iraku ima mnogo linija razdvajanja. Na sjeveru, podjele nisu samo sektaške, nego i etničke – Arapi na jednoj, Kurdi na drugoj strani.

Kurdske snage Pešmerge čuvaju prvu liniju fronta dugu 1.000 kilometara od grupe Islamska država Irak i Levant.

Kemal Kirkuki je bivši predsjedavajući kurdskog parlamenta. Kaže da Irak kao država više ne postoji i da bi trebao biti službeno podijeljen na sunitsku, šiitsku i kurdsku državu. Smatra da bi trenutna granica trebala biti trajna.

Nepovjerenje prema drugima

Njegovo nepovjerenje prema drugim grupama je očito.

On je kazao: “Borci ISIL-a su među njima, a većina stanovnika grada Huwaije priključila se toj grupi. Moramo priznati kakva je realnost. ISIL se nije pojavio niotkuda”.

U Iraku se već godinama vode unutrašnji ratovi, a sada je njegova teritorija de facto podijeljena.

Podjela koja razdvaja iračke zajednice i ugrožava opstanak jedinstvene države.

Izvor: Al Jazeera