Obama: SAD će biti lider u borbi za zaštitu klime

Obama se nalazi u privatnom posjetu Njemačkoj (EPA)

Bivši američki predsjednik Barack Obama je u Koelnu ustvrdio kako će SAD uskoro preuzeti vodeću ulogu u borbi za zaštitu klime.

„Naravno da su mnogi frustrirani zbog trenutnog stava američke vlade ali mi ne smijemo zaboraviti da neke savezne države poput Kalifornije već sad primjenjuju ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma“, rekao je Obama obraćajući se posjetiteljima privatno organiziranog skupa pod nazivom „World Leadership Summit“ koji je održan u Koelnu.

On je upozorio na mlade koji bi mogli biti nosioci promjena.

„Da svi mladi iziđu na izbore i glasuju za stranke koje se bore za klimu promjene bi mogle uslijediti vrlo brzo“, rekao je Obama i mladima poručio da sami uzmu sudbinu u svoje ruke.

Tokom svog jednosatnog razgovora s jednim motivacijskim trenerom, bivši američki predsjednik se dotaknuo mnogih svjetskopolitičkih tema i ustvrdio kako je situacija u svijetu bolja nego što se to ponekad čini.

Sastanak s Angelom Merkel

„Kvaliteta života raste, siromaštvo je u padu i mnogo je više tolerancije. Za žene, transrodne i homoseksualne osobe se situacija u mnogim zemljama poboljšava“, rekao je Obama.

On je pozitivno ocijenio i svoj doprinos tokom osmogodišnjeg predsjedanja SAD-om.

„Mislim da sam neke stvari usmjerio u mnogo boljem smjeru nego što bi to bio slučaj da nisam došao na vlast“, rekao je bivši američki predsjednik.

Obama, koji se nalazi u privatnom posjetu Njemačkoj trebao bi otputovati u Berlin gdje bi se tokom poslijepodneva trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koju je okarakterizirao kao svoju „prijateljicu“.

Izvor: Agencije