Obama s Medvedevom traži rješenje za Iran

Obama: Razgovor s ruskim kolegom o izvještaju Međunarodne komisije za atomsku energiju (EPA)

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je na Havajima da će sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, pronaći zajednički odgovor kojim će natjerati Iran da poštuje međunarodno preuzete obaveze u vezi sa nuklearnim programom.

On se sa predsjednikom Rusije sinoć sastao na marginama Azijsko-Pacifičkog samita (APEC) koji se održava na Havajima.

Američki mediji navode, da je sastanak dvojice lidera bio prva prilika za razgovor o izvještaju Međunarodne komisije za atomsku energiju, koja je u petak saopćila podatke o iranskom nuklearnom programu.

Obama i Medvedev razgovarali su, prenose agencije, također o situaciji u Siriji i Afganistanu. Detalji razgovora o Siriji nisu poznati, dok je u vezi sa Afganistanom Obama otkrio da je sa ruskim kolegom govorio o značaju podrške koje bi regionalne sile trebalo da pruže vladi u Kabulu.

Dva predsjednika su razgovarala i o raketnom štitu u Evropi.

Ruski predsjednik je priznao na samitu novinarima da između Moskve i Washingtona ima dosta nesporazuma u vezi antiraketnog štita.

„Složili smo se da trebamo nastaviti tražiti rješenje, razumijevajući činjenice da su naše pozicije još uvijek ostaju dosta udaljene“, kazao je Medvedev, prenosi agencija Reuters.

Obama je tokom samita komentirao i najnovija zbivanja u Grčkoj i Italiji.

Pozdravio je formiranje novih vlada, te ocijenio da je to pozitivan razvoj događaja, koji će doprinijeti stabilizaciji svjetskog finansijskog tržišta.

Utjecaj evropske krize

Obama je, tokom učešća na Azijsko-Paicifčkom Samitu na Havajima, sinoć rekao da su lideri obje zemlje pokazali posvećenost strukturalnim reformama, što bi trebalo da pruži povjerenje stranim ulagačima.

Američki predsjednik je ocijenio da bi cijela Evropa trebala da podrži 17 članica eurozone u njihovim naporima da se riješi dužnička kriza.

Upozorio je da će dok ona ne bude riješena, imati negativan uticaj na cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi podnio je sinoć ostavku, pošto je parlament usvojio ekonomske reforme, što je premijer postavio kao preduslov za odlazak sa dužnosti.

Izvor: Agencije