Obama prvi put posjetio džamiju u SAD-u

Zabrinuti smo zbog toga što se neke muslimanske porodice ne osjećaju sigurno u SAD-u zato što su muslimani, kazao američki predsjednik u govoru u džamiji Islamske zajednice u Baltimoreu.

Barack Obama, koji je na vlasti sedam godina, danas je prvi put posjetio jednu džamiju u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Muslimani rade u različitim američkim sigurnosnim agencijama i žrtvuju svoje živote za naš narod”, kazao je u svom govoru američki predsjednik.

Dodao je da američki muslimani obogaćuju život SAD-a na različite načine.

“Generacije američkih muslimana doprinijele su izgradnji američke nacije”, istakao je Obama.

Istakao je da je iskrivljena madijska slika o muslimanima dovela do povećanja napada na muslimane u Americi.

Iako većina muslimana zastupa ideje pacifizma i milosti, postoje muslimani koji prihvaćaju ideje terorizma, ocijenio je Obama.

Govor u džamiji u Baltimoreu [AP]

Od početka predizborne kampanje, pretendent za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima Donald Trump traži zabranu ulaska muslimanima u SAD, dok se njegov stranački rival Ted Cruz založio za prihvat isključivo kršćana i zagovara “jevrejsko-kršćanske vrijednosti”.

Važna uloga

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je izjavio kako će Obama u srijedu u Baltimoreu “potvrditi važnu ulogu koju američki muslimani imaju u našem društvu” i da će reći kako “Amerikanci koji poštuju zakon trebaju imati mogućnost prakticiranja svoje vjere onako kako žele”.

“Niko ih ne bi trebao izlagati podsmijehu niti ih napadati, a pogotovo neko ko želi voditi državu”, istakao je Earnest.

Američki muslimani navode kako dugo čekaju ovakve napore i istupe političkih i vjerskih lidera ove države.

“Dugo tražimo neku podršku, možda će današnja posjeta pokrenuti neki trend toga”, kazao je Ibrahim Hooper, glasnogovornik Vijeća američko-islamskih odnosa.

“Mislim da nikada nije bilo ovoliko straha i strahovanja u zajednici američkih muslimana”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije