Obama predstavio predsjednički centar u Chicagu

Predsjednički centar Baracka Obame u Chicagu trebao bi služiti za školovanje budućih političkih vođa (AP)

Bivši američki predsjednik Barack Obama otkrio je maketu svog budućeg predsjedničkog centra u Chicagu, koji bi trebao služiti za školovanje budućih političkih vođa.

Obamin predsjednički centar gradit će se na 200 hektara u Jackson Parku u čikaškoj četvrti South Side.

Park je uređen 1893. godine za potrebe Svjetske izložbe.

Sastojat će se od tri zgrade: muzeja, konferencijske dvorane i biblioteke.

Muzej, najviša od tri građevine, obuhvatat će javne prostore, urede, predavaonice i izložbeni prostor, objavila je Obamina fondacija.

“Želimo da ovo bude najcjenjenija institucija na svijetu za školovanje novih, mladih čelnika, koji su u stanju promijeniti stvari u svojim zajednicama, državama i svijetu. To je naš cilj”, rekao je Obama u Chicagu na predstavljanju budućeg centra.

Povratak u javni život

Bivši predsjednik polako se počeo vraćati u javni život nakon isteka mandata u januaru.

Prošlog mjeseca moderirao je skup na Univerzitetu u Chicagu, što je bio njegov prvi javni nastup otkad je napustio Bijelu kuću.

“Projekt bi trebao biti gotov za četiri godine, no edukacijski programi počet će još ove godine”, rekao je Obama, koji će za tu svrhu donirati dva miliona dolara.

Chicago, u kojem Obama ima kuću i gdje je proveo većinu svoje političke karijere, pobijedio je u konkurenciji New Yorka i Havaja, koji su također htjeli biti domaćini njegovoj biblioteci.

Izvor: Agencije