Oglasi

Obama pozvao Kongres na glasanje o oružju

Iako postoji bojazan da Obama želi zabraniti svo oružje, predsjednik SAD-a od Kongresa traži zabranu jurišnog oružja.
Obama je u govoru u centru za specijalne operacije policije u Minneapolisu pozvao na zabranu jurišnog oružjaGetty

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak Kongres da sazove glasanje o zabrani jurišnog oružja najspornijem dijelu njegova plana za suzbijanjem nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

Obamina izjava daje naslutiti da je Bijeloj kući jasno kako će biti iznimno teško usvojiti takvu odredbu uprkos visokoj podrški javnosti.

Uz protivljenje u Kongresu, a to uključuje i neke demokrate, te javno traženje da se o toj mjeri barem glasa, Obama priznaje da će čak i to, a kamoli prihvaćanje zabrane jurišnog oružja, biti teška misija, smatraju analitičari.

"Moramo zabraniti jurišno oružje. A to zaslužuje glasanje u Kongresu, jer takvo ratno oružje nema šta tražiti na našim ulicama. Nema zakona ili paketa zakona koji našu djecu mogu učiniti potpuno sigurnom. Ali ako postoji barem jedna stvar koju možemo napraviti, ako možemo spasiti samo jedan život, imamo obavezu pokušati", rekao je Obama u govoru u centru za specijalne operacije policije u Minneapolisu.

Kontrola oružja

Bio je to prvi Obamin odlazak izvan Washingtona kako bi promovirao paket o kontroli naoružanja.

Obama se nada da će uspjeti pritisnuti Kongres da sazove glasanje prije nego što izblijede sjećanja na pokolj u osnovnoj školi u Newtownu.

Osim sa opozicijom u Kongresu, Obama će se u pokušaju usvajanja zakona suočiti i s moćnim lobističkim Nacionalnim udruženjem za vatreno oružje (NRA) i snažnom američkom tradicijom posjedovanja oružja i lova.

Izvor: Agencije