Oglasi

Obama podržava Japan u vezi spornih otoka

Američko-japanskim sporazumom o sigurnosti obuhvaćeni su otoci u Istočnom kineskom moru, naglasio je Barack Obama.
SAD i Japan su dogovorili saradnju na cijelom nizu vojnih i sigurnosnih pitanja, kazao je japanski premijerAP

Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u državnom posjetu Japanu, izjavio je da su američko-japanskim sporazumom o sigurnosti obuhvaćeni otočići u Istočnom kineskom moru, ali je i naglasio potrebu da se taj teritorijalni spor na moru s Kinom riješi na miroljubiv način.

Otočići koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu, u središtu su spora i velikih napetosti u odnosima Tokija i Pekinga, prenosi Hina.

Nakon sastanka američkog predsjednika i japanskog premijera, Shinzo Abe je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da su Sjedinjene Američke Države i Japan dogovorili saradnju na cijelom nizu vojnih i sigurnosnih pitanja.

Istaknuo je da je Obama pozdravio napore Tokija da razmotri pitanje vojne vježbe kolektivne samoodbrane.

Abeove želje

Abe želi da Japan ukine samonametnutu zabranu na vojne vježbe vezane uz kolektivnu samoodbranu ili pomoć napadnutom savezniku.

Zagovornici ukidanja zabrane tvrde da bi japanska vojska mogla tada puno tješnje surađivati sa SAD-om i drugim saveznicima, dok se protivnici ukidanja zabrane pribojavaju da bi se Japan lakše uključio u oružane sukobe.

Uoči posjeta Japanu, koji sa sve većom bojazni gleda na samouvjerenu Kinu, Obama je svom savezniku uputio umirujuće riječi, kazavši da SAD pozdravlja ekonomski uspon Kine, ali da saradnja s Pekingom neće ići nauštrb njegovih azijskih saveznika, posebno Japana te Južne Koreje i Filipina.

Njegove su izjave bile i odgovor na prilično grube komentare kineskih medija koji su pozdravili posjet američkog predsjednika regiji, ali i optužili SAD da želi "zauzdati" Kinu kao svjetsku velesilu u nastajanju.

Obamin posjet je prvi državni posjet Japanu nekog američkog predsjednika od 1996.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.