Obama nominira Hagela za ministra odbrane

Hagel je kritiziran i zbog njegovih izjava o efikasnosti sankcija protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama nominirat će bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za ministra odbrane, a to bi moglo biti objavljeno u ponedjeljak, izjavio je u nedjelju neimenovani izvor iz osoblja demokrata u Senatu.

Izbor će vjerovatno pokrenuti borbu oko Hagelove potvrde u Senatu oko pitanja koliko snažno bivši senator iz Nebrasce podržava ključnog saveznika SAD-a Izrael.

Hagel je kritiziran i zbog njegovih izjava o efikasnosti sankcija protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

Ta će se borba povesti nakon što se Obamina administracija povukla iz oštre polemike u senatu oko Susan Rice, ambasadorice SAD-a pri Ujedinjenim narodima (UN), koja je bila prvi Obamin izbor za zamjenu Hillary Clinton na mjestu državne sekretarke.

U slabijem položaju

Ona se povukla nakon što su je republikanci žestoko kritizirali zbog njenih izjava nakon napada 11. aeptembra na diplomatsko predstavništvo SAD-a u Bengaziju, u Libiji.

“Administracija će morati mnogo raditi na Hagelu. On je sada u slabijem položaju nego što je Rice ikada bila, jer je Rice mogla iza sebe okupiti demokrate”, rekao je izvor.

“Administracija je pustila Hagelovo ime, a onda propustila efikasno ga braniti kada su ga počeli napadati kritičari”, kazao je neimenovani izvor iz osoblja demokrata u Senatu.

Izvor: Agencije