Oglasi

Obama nominira Garlanda za Vrhovni sud

Obama kaže da je proveden strog proces izbora u kojem je razgovarao sa svim članovima Odbora za pravosuđe Senata.
Obama je rekao da je Garland poznat po profesionalnim zaslugama i ukazao na njegovo iskustvo kao sudskog službenika, tužitelja i glavnog sucaAP

Američki predsjednik Barack Obama priopćio je u srijedu da će nominirati Merricka Garlanda za suca Vrhovnog suda, navodeći da će on donijeti duh skromnosti, integriteta i fer odnosa u tu instituciju.

Obama je rekao da je Garland poznat po profesionalnim zaslugama i ukazao je na njegovo iskustvo kao sudskog službenika, tužitelja i glavnog suca u američkom Apelacijskom sudu za distrikt Columbia.

Obama je rekao kako je nominaciji prethodio strog i obuhvatan proces izbora i da je o tome razgovarao sa svim članovima Odbora za pravosuđe Senata, prenosi Tanjug agenciju AP.

Republikanci protiv Obaminog izbora suca

Republikanci se međutim protive tome da predsjednik SAD-a dobije mogućnost izabrati novog suca Vrhovnog suda u izbornoj godini.

Senator Pat Roberts je rekao da će glasovati protiv bez obzira što je glasao za Garlanda 1997. godine, navodeći da se ne protivi kandidatu već procesu nominacije.

Sudac Garland došao bi nakon konzervativnog suca Antonina Scalija, koji je iznenada umro prošlog mjeseca, a republikanci su se nadali da će njihov kandidat pobijediti na izborima u studenome.

To bi omogućilo imenovanje konzervativnog suca, poput Scalije, u cilju održanja tijesne većine konzervativaca koja trenutačno vlada u najvišoj sudskoj ustanovi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.