Obama: Napade izvode poremećeni pojedinci

Obama tvrdi da će vojska učiniti više na prevenciji napada poput nedavnih u Orlandu, San Bernardinu i Kaliforniji (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama poručio je tokom posjete Orlandu, na sastanku s preživjelima i porodicama žrtava nedavnog napada u tom američkom gradu, da akcija protiv Islamske države Irak i Levant nije dovoljna da bi se spriječili napadi “vukova samotnjaka”.

“Porodice žrtava masakra u Orlandu mogle su biti porodice bilo koga od nas. Bol porodica se sigurno ne može opisati”, kazao je Obama, prenosi Anadolija.

Istakao je da će vojska učiniti više na prevenciji napada poput nedavnih u Orlandu, San Bernardinu i Kaliforniji, naglasivši da je potrebno uraditi više.

“Bit će potrebno još nešto osim naše vojske u ovoj borbi”, istakao je Obama.

Poremećeni i nestabilni pojedinci

Naglasio je da napade nisu organizirale sofisticirane “terorističke ćelije” već, kako je kazao, poremećeni i nestabilni pojedinci.

Još jednom se založio za zabranu slobodne prodaje oružja u SAD-u, navodeći da je napad izvršio pojedinac koji je posjedovao smrtonosno oružje.

Sastanku Obame s preživjelima prisustvovao je i potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Istovremeno, John McCain, američki senator i nekadašnji predsjednički kandidat republikanaca, kazao je da je Obama, također, kriv za masakr u Orlandu.

“On je direktno kriv za to. Kada je povukao svoje trupe iz Iraka, Al-Kaida je otišla u Siriju i postala ISIL”, istakao je McCain.

McCain je žestoko kritiziran nakon te izjave, a kasnije se izvinio i kazao da nije tako mislio.

Podsjećamo, u noći sa subote na nedjelju u noćnom klubu u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi, američki državljanin porijeklom iz Afganistana Omar Mateen (29) izveo je krvavi oružani napad u kojem je ubio 49, a ranio 53 osobe, a potom je i on ubijen u razmjeni vatre s policijom.

Izvor: Agencije