Obama najavio saradnju s republikancima

Obama: Nestrpljivo čekam rad s novim Kongresom, kako bi sljedeće dvije godine bile što konstruktivnije (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu navečer kako je odlučan sarađivati slijedeće dvije godine s republikanskim protivnicima koji su pobijedili na izborima za Senat i učvrstili već postojeću većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

“Nestrpljivo čekam rad s novim Kongresom, kako bi sljedeće dvije godine bile što konstruktivnije”, kazao je on na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američki lider je najavio da će službeno tražiti od Kongresa da razmotri odobrenje primjene sile protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

“Svijet mora znati da su Sjedinjene Američke Države ujedinjene u tom nastojanju, pripadnici naše vojske zaslužuju našu jasnu i ujedinjenu podršku”, rekao je Obama.

Dodao je da bi dvije stranke mogle postići dogovor u području infrastruktre i jačanja američkog izvoza.

Ponovio je da je odlučan u tom području do kraja godine djelovati putem uredbi.

“Neću se zadovoljiti čekanjem”, kazao je američki lider.

‘Crvena krpa’

On je, također, ponovo pozvao Kongres da usvoji reformu imigrantske politike, po modelu zakona koji je Senat prihvatio prošle godine, ali su ga republikanci potkopali.

“Poduzet ćemo sve moguće zakonske mjere koje će omogućiti bolje funkcioniranje našeg sistema imigracije, jačanje sredstava na granicama gdje se koncentrira zabrinutost Amerikanca”, objasnio je Obama.

Nekoliko minuta ranije šef republikanaca u Senatu Mitch McConnell je “crvenom krpom” nazvao eventualne jednostrane dekrete o imigraciji, koji bi uključivali reguliranje statusa dijela od oko 11 miliona osoba bez dokumenata u SAD-u.

Obama je na konferenciji za novinare komentirao pregovore velikih svjetskih sila i Teherana o spornom iranskom nuklearnom programu.

“Oni su ispoštovali privremena pravila. Vidjet ćemo za tri ili četiri sedmice možemo li zaključiti dogovor”, rekao je i naglasio da radije ne zaključuje nikakav nego loš dogovor.

Izvor: Agencije