Obama mora održati ekonomsko obećanje

Američka predsjednička trka je završena. Među temama o kojima su kandidati posljednju godinu vodili oštre rasprave posebno se izdvaja stanje u američkoj ekonomiji.

Mnogi će reći da su posljednji, nešto bolji, ekonomski pokazatelji na kraju i odlučili pobjednika.

Barack Obama sada mora održati mnoga obećanja, ali i naći novog ministra finansija, koji će preuzeti težak zadatak oporavka ekonomije.

Najveći problem SAD-a, ekonomija, i dalje ne stvara dovoljno radnih mjesta.

“Još imamo stopu nezaposlenosti blizu osam posto, tako da će to za sada biti glavna preokupacija. Kao i u 2013. godini”, kaže američki ekonomist Kevin Cummins.

Javni dug se produbljuje, premašio je 16.000 milijardi dolara.

“Dug je previsok i stalno se zadužujemo još više. Rast je nedovoljan, nema sumnje u to”, tvrdi John Manley iz kompanije Wells Fargo.

Rastu cijene kuća

Dobra stvar je da se tržište nekretnina oporavlja. Cijene kuća rastu, a novogradnja se bolje prodaje.

Dobro tržište nekretnina stvara jaku potrošačku ekonomiju, a oni čine dvije trećine američke privrede. Povjerenje im je trenutno na najvišem nivou u posljednje četiri godine.

I, na kraju, bruto društveni proizvod (BDP). Američka ekonomija porasla je dva posto u trećem kvartalu, što i nije neka cifra.

No, ipak je značajna kada se zna da je u prethodnom kvartalu rast bio 1,3 posto.

“Predsjednik SAD-a je pod pritiskom, u uslovima kada je toliko ljudi nezadovoljno. Udovoljiti zahtjevima 51 posto populacije užasno je teško, ali mora biti izvršeno”, kaže Manley.

I, posljednji izazov – ekonomski utjecaj oluje Sandy još se izračunava.

Izvor: Al Jazeera