Obama: Klimatske promjene su najveća prijetnja

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas je i zvanično predstavio pravilnik za smanjenje emisije gasa iz američkih elektrana, poručivši da klimatske promjene predstavljaju jednu od najvećih prijetnji sa kojima sa svijet suočava.

“Ništa ne predstavlja takvu prijetnju za našu budućnost i buduće generacije kao klimatske promjene”, rekao je Obama.

On je ukazao da se problem klimatskih promjena razlikuje od drugih po obimu, kao i specifičnosti koje, ukoliko se ne shvate na vrijeme, ne mogu da se promjene, prenijele su agencije.

Protivljenje republikanaca 

Američki predsjednik je, takođe, odbacio kritike da će njegov plan povećati račune za struju građanima SAD-a, naškoditi siromašnima i ostaviti ljude bez posla.

O pravilniku za smanjenje emisije gasa, Obama je u Bijeloj kući rekao da je to najvažniji korak koji je SAD preduzeo  u borbi protiv klimatskih promjena.

Konačna verzija ovog pravilnika nameće veća ograničenja ugljen dioksida nego što se očekivalo, odnosno smanjenje od 32 posto do 2030. godine, u odnosu na 2005.

Obama je prošle godine predložio verziju za smanjenje od 30 posto.

Obama je predstavio ambiciozan i kontroverzan plan da se drastično smanji ukupna emisija gasova u SAD-u, kao što radi i na legalizovanju borbe protiv globalnog zagrijavanja.

Ipak, ostaje da Obamin nasljednik sprovede taj plan, koji nailazi na oštro protivljenje republikanske opozicije u Capitol Hillu, tokom izborne kampanje, prenosi AP.

Ograničenje emisije

Protivnici su planirali da odmah podnesu tužbu i zahtijevaju od sudova da privremeno blokiraju taj pravilnik. Mnoge države prijete da ga neće poštovati.

Obamina administracija procjenjuje da će ograničenje emisije koštati 8,4 milijardi dolara do 2030. godine.

Stvarna cijena se neće znati dok države ne odluče kako da dostignu svoje ciljeve, dok energetičari, opet tvrde, da je sve to skupo i da će biti teško postići.

Agencija za zaštitu životne sredine optužuje protivnike za scenarij ‘sudnjeg dana’.

Američki zapad gori, 20 šumskih požara opustošilo je velike dijelove Kalifornije, uništilo više kuća i prisililo stotine ljudi na bijeg.

Na Aljasci su zahvatili više od dva miliona hektara zemlje. Proširili su se i dijelovima zapadne Kanade.

Godine neprestane suše ostavile su posljedice na šume, iscrpile rezervoare vode i prisilile vlasti u više saveznih država da izdaju naredbe o štednji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije