Obama i Suu Kyi o pravima manjina u Mijanmaru

Poziv vlastima Mijanmara na sprovođenje većih reformi ka demokratiji (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i šefica mijanmarske opozicije Aung San Suu Kyi, koji su se sastali u njenoj kući u Yangonu,  pozvali su vlasti Mijanmara na sprovođenje većih reformi ka demokratiji, a Obama se dotakao osjetljivih tema kao što je postupanje prema vjerskim manjinama i zabrani učestvovanja Suu Kyi na predsjedničkim izborima.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, Suu Kyi je istakla važnost “zdrave ravnoteže između optimizma i pesimizma” prema problematičnom reformskom procesu njene zemlje.

“Oni shvataju poteškoće koje predstoje na putu, ali se s njima moraju energično suočiti”, rekla je Al Jazeerina reporterka iz Yangona Marga Ortigas.

Američki predsjednik je indirektno kritizirao nespremnost opozicione ikone da se bori protiv ugrožavanja ljudskih prava muslimanske manjine Rohinja.

Suu Kyi je rekla da uprkos često različitim pogledima na stvari, SAD i oni koji rade na demokratskim reformama u Mijanmaru imaju jake veze koje ne mogu biti narušene.

‘Nepravedan Ustav’

Suu Kyi, koja je prije četiri godine puštena iz pritvora, sada je članica Parlamenta Mijanmara, ali ne može učestvovati na izborima za predsjednika jer je to po Ustavu zemlje zabranjeno svakom ko ima jake veze sa stranim državljanima.

Sinovi Suu Kyi su Britanci kao što je bio i njen pokojni suprug. “Ustav Mijanmara je nefer, nepravedan i nedemokratski”, rekla je Suu Kyi.

I američki predsjednik smatra da takva odredba u Ustavu nije dobra.

“Ne razumijem odredbu koja nekom zabranjuje trku za predsjednika zbog toga što su djeca te osobe”, rekao je Obama.

Obama je, pišu agencije, pažljivo birao riječi i nije direktno pomenuo podršku Suu Kyi, dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Izvor: Al Jazeera i agencije