Obama i Merkel za dodatni pritisak na Rusiju

Ukrajina je nastavila protuterorističku akciju na istoku zemlje (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom su razgovoru usuglasili da će nastaviti pritisak na Rusiju kako bi ublažila krizu u Ukrajini ili se suočila s novim ekonomskim sankcijama.

U izjavi Bijele kuće istaknuto je da su Obama i Merkel izrazili potporu diplomatskim naporima kojima se želi dogovoriti novi prekid vatre u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters.

„Naglasili su da Rusija mora poduzeti hitne korake na deeskalaciji sukoba u istočnoj Ukrajini. Predsjednik [Obama] i kancelarka [Merkel] usuglasili su se da Sjedinjene Države i Europska unija trebaju poduzeti daljnje koordinirane mjere kako bi nametnuli troškove Rusiji ukoliko ne poduzme korake ka deeskalaciji“, priopćila je Bijela kuća.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Sjedinjene Države i EU zaprijetili su da će postrožiti sankcije Rusiji ako ne obuzda proruske separatiste koji se na istoku Ukrajine bore protiv vladinih snaga, no Moskva tvrdi da ih ne podupire.

Prekinuti dolazak ruskih boraca

Iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel priopćeno je kako je, zajedno s američkim predsjednikom Obamom, pozvala Moskvu da utječe na proruske separatiste na istoku zemlje da poštuju primirje.

„Merkel i Obama istaknuli su važnost što skorijeg prekida vatre, koji trebaju prihvatiti obje strane“, priopćeno je.

Kancelarka [Merkel] i američki predsjednik [Obama] zahtijevaju da se spriječi mogućnost da u Ukrajinu s ruskog teritorija stižu borci i oružje, te upozoravaju kako „mogućnost obostranog prekida vatre ne bi ponovno trebala ostati neiskorištena“.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u četvrtak je nastavio protuterorističku akciju na istoku zemlje, odgodivši mogućnost potencijalnog dogovora o primirju koje je dan ranije u Berlinu tražio EU, objasnivši kako čeka da se ispune određeni uvjeti, osobito ponovna kontrola nad granicama.

Porošenko za uvjetni prekid vatre

Predsjednik Porošenko razgovarao je u međuvremenu s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, izrazivši spremnost da se vrati režimu prekida vatre, ali uz ispunjenje određenih uvjeta.

Dodao je da zatočenike treba osloboditi, istaknuvši kako će, u slučaju da obje strane ne budu poštovale prekid vatre, mir moći ponovo uspostaviti, te vratiti kontrolu nad granicom uz monitoring predstavnika OSCE-a.

Biden je ponovio da je SAD uz Ukrajinu, te izrazio spremnost na pružanje podrške kako bi se situacija na istoku zemlje vratila u normalu.

Porošenko je u utorak proglasio prekid primirja nakon brojnih napada proruskih snaga na ukrajinsku vojsku, te optužio Rusiju kako dozvoljava da borci i oružje prelaze granicu i ulaze na teritorij Ukrajine.

Izvor: Agencije