Obala Slonovače novi afrički prvak

Obala Slonovače je osvojila drugi naslov prvaka nakon 1992. godine (EPA)

Nogometna reprezentacija Obale Slonovače novi je afrički prvak nakon što je u finalnom dvoboju igranom u Bati svladala Ganu sa 9-8 (0-0, 0-0) boljim izvođenjem 11-eraca.

Reprezentaciji Obale Slonovače je to bilo četvrto finale i drugi naslov prvaka nakon 1992. godine, dok je Gana u svom devetom finalu pretrpjela peti poraz.

Posljednji put Gana je osvojila Kup nacija 1982. godine, prenosi Hina.

Baš kao i prije 23 godine kada je osvojila prvi naslov prvaka, Obala Slonovače je u finalu svladala Ganu nakon drame 11-eraca.

Tokom 120 minuta igre nije bilo mnogo lijepog nogometa, već se sva drama sažela u ruletu 11-eraca u kojemu je kao junak isplivao golman “slonova” Boubacar Barry.

Odlične odbrane

On je odbranio dva udarca Gananca s bijele tačke, a nakon što je u 11. seriji zaustavio udarac ganskog golmana Razaka Brimaha uspio je postići i pobjedonosni pogodak.

Gana je nakon prve dvije serije 11-eraca vodila sa 2-0, no u trećoj i četvrtoj seriji igrači “crnih zvijezda” nisu bili precizni i ispustili su veliku prednost.

Od pete do 10. serije igrači Obale Slonovače, koji su šutirali kao drugi, uvijek su bili u situaciji da moraju postići gol kako ne bi izgubili, ali njih šestorica zaredom uspjeli su zadržati mirnoću i za to su na kraju bili nagrađeni.

U subotu je u susretu za treće mjesto DR Kongo boljim izvođenjem kaznenih udaraca pobijedio domaćina Ekvatorijalnu Gvineju 4-2. U regularnom dijelu nije bilo golova.

Izvor: Agencije