Oglasi

Oba motora isključena prije pada aviona

Zvaničnici navode kako je jedan motor aviona kompanije TransAsia Airways zatajio, a da su drugi vjerovatno ugasili piloti.
Blizu 190 ronilaca angažirano je na spašavanju stradalihAP

Jedan od motora aviona kompanije TransAsia Airways na letu 235 je zatajio 37 sekundi nakon uzlijetanja, a piloti su navodno ugasili i drugi motor, u pokušaju da ih ponovo startaju, izjavili su tajvanski zvaničnici.

O preliminarnim podacima u vezi s padom aviona govorio je Thomas Wang, izvršni direktor Savjeta za zračnu sigurnost.

U avionu koji se srušio u srijedu u rijeku u Taipeiu nekoliko minuta nakon uzlijetanja poginulo je 35 osoba, a osam se vodi kao nestalo.

Nakon pada aviona spašeno je 15 osoba, koje su zadobile lakše i teže povrede u nesreći koja je zabilježena amaterskim videosnimkom, u kojem se vidi da je, prije nego što je završio u rijeci Keelung, avion zakačio dio nadvožnjaka na autoputu.

Wang je kazao kako je 37 sekundi nakon uzlijetanja otkazao desni motor aviona, pri čemu sistem nije pokazivao da je motor ugašen ili da se zapalio, a 46 sekundi nakon toga isključen je i lijevi motor, vjerovatno je to uradio jedan od pilota.

Rano za zaključke

Piloti su pokušali ponovo startati motore, ali je avion nakon 72 sekunde završio u rijeci.

Wang je kazao kako je prerano za izvođenje bilo kakvih zaključaka o razlozima zbog kojih je otkazao prvi motor.

"Za sada ne možemo izvlačiti nikakve zaključke", kazao je.

Za to vrijeme u javnosti se i dalje vode polemike o tome zašto je ugašen i drugi motor ako se zna da avion može letjeti i s jednim motorom.

Blizu 190 ronilaca angažirano je na spašavanju stradalih.

 Zvanični preliminarni izvještaj o nesreći očekuje se za mjesec dana, a konačni za oko tri do četiri mjeseca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.