O ostavkama na sjeveru Kosova ipak odlučuje Beograd

Pobjeda se slavila na sjeveru Kosova, pobjeda se slavila i u Beogradu, ali ne i u ambasadama zapadnih država u Prištini (Filip Krain?ani? / Tanjug)

„Kriza između Srba i Albanaca na Kosovu, ali i u odnosima Beograda i Prištine u suštini i ne postoji jer i jedni i drugi veoma dobro sarađuju, iako se zvanično u medijima stalno može čuti kako su odnosi nikad gori“, govori Dejan Nedeljković, publicist i direktor nevladine organizacije „Zeleno srce“ iz Sjeverne Mitrovice, komentirajući odnose kosovskih i srpskih političara u svjetlu nedavno održanih izbora na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, predsjednici Kosova i Srbije, Hashim Thaci i Aleksandar Vučić „i dalje se drže ideje o razgraničenju ili podeli i sve što rade, rade u tom pravcu“.

„Sve ovo što se dešava je predstava za ‘siromašne’ i običan narod kako bi se spremili na podelu Kosova ili razgraničenje, iako je sam Vučić rekao da je ideja propala. Ipak, sve što on kaže, uvek bude kontra od toga“, kaže Nedeljković.

Upravo tako, predstavom za narod, vidi i izbore za načelnike općina na sjeveru Kosova sa srpskom većinom na kojima su uvjerljivo pobijedili kandidati Srpske liste, uglavnom isti oni političari koji su, zbog uvođenja pristojbi na robu iz Srbije, podnijeli ostavke krajem prošle godine i zbog čega su i raspisani izvanredni izbori. U tri su općine – Sjeverna Mitrovica, Leposavić i Zvečan za načelnike izabrani isti ljudi, dok je u četvrtoj – Zubinom Potoku izabran novi čovjek, doduše brat dosadašnjeg načelnika. I nakon izbora, koje su bojkotirali drugi politički predstavnici kosovskih Srba, na upit hoće li preuzeti dužnosti ili ponovno podnijeti ostavke, odgovorili su kako će o tome odlučiti nakon konzultacija s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Tako su i učinili.

Vučić im je, tokom sastanka na kojem su bili i drugi predstavnici kosovskih Srba, rekao da „rade svoj posao i ne žure sa eventualnim ostavkama“.

„Svi politički predstavnici srpskog naroda … ukoliko političke okolnosti to nameću, moraju biti spremni i da napuste svoje funkcije. Izabrani gradonačelnici na severu [Kosova] će obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu i u interesu građana, ukoliko u narednom periodu ne uslede novi politički, bezbednosni i ekonomski pritisci koji bi njihovo delovanje sa tih pozicija učinili besmislenim“, objavila je, u zaključcima nakon sastanka, vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Prema rezultatima nevladinih organizacija, objavljenim u poslijeizbornoj noći, svi su kandidati Srpske liste osvojili gotovo sve glasove građana koji su izašli na izbore – Goran Rakić je pobijedio u Sjevernoj Mitrovici, u Zubinom Potoku pobijedio je Srđan Vulović, Zoran Todić u Leposaviću, a njihov stranački kolega Vučina Janković u Zvečanu.

Upozorenje zapadnih diplomata

Pobjeda se slavila na sjeveru Kosova, pobjeda se slavila i u Beogradu, no ne i u veleposlanstvima zapadnih država u Prištini. Diplomati iz Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a konstatirali su da su izbori protekli mirno, ali i upozorili da nedostaci u izbornom procesu koji se odnose na pritiske na glasače, neažurirane biračke popise i ograničenu političku participaciju pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu“. Podsjetili su na zaključke promatračke misije Europske unije iz 2017. godine, koja je na tim izborima izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja političkih stranaka koje su bile protukandidati Srpskoj listi.

„Ovi nedostaci, kao i zahtjevi za ažuriranje biračkih popisa i razjašnjavanje procedura, ostaju neriješeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu“, navode zapadni diplomati. Izabrane kandidate su pozvali da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na „zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji“.

„Ništa gluplje u svom životu nisam pročitao“, odgovorio im je Vučić.

„Zemlje Kvinte poslale su svoje posmatrače ne bi li pronašle nekakvu nepravilnost i grešku za koje bi optužile Srbe, ali nisu uspeli da nađu ništa, pa su zato u saopštenju morali da kažu da je bilo pritisaka 2017. godine. Kakvog to smisla ima“, upitao je Vučić.

Dokazivanje moći Beograda

Četiri izabrana načelnika, zajedno s još 140 predstavnika kosovskih Srba, otišli su potom u Beograd, kod Vučića. Nakon sastanka, predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da su „izabrani gradonačelnici spremni da napuste ponovo institucije ako ne bude razumevanja Prištine“. Očito je, nakon svega rečenog i učinjenog, da se nastavlja politička kriza na sjeveru Kosova, u odnosu kosovskih Srba i vlasti u Prištini, ali i između Kosova i Srbije.

Komentirajući izbore na sjeveru Kosova, politički analitičar Belul Beqaj je mišljenja da im je „suština dokazivanje moći srpskog režima da na Kosovu može da organizuje izbore koji imaju za cilj da se ništa ne menja, zapravo da se dokaže koliko je beogradska vlast dominantna za kosovske Srbe i bez čije se saglasnosti ništa ne može promeniti“.

„I zato su ovi izbori déjà vu. Izgubljeno je nekoliko meseci. Izgubićemo i nekoliko godina stojeći na mestu ili stvarajući svakodnevno klimu straha da može biti i gore“, upozorava Beqaj.

‘Diktatura kao jedini način opstanka Srba’

Situaciju na sjeveru Kosova Vladimir Milutinović, urednik portala Dvogled, u najkraćem opisuje kao „stanje u kome je nametnut stav da je diktatura jedini način opstanka Srba na Kosovu“.

„Svi povezani sa Srpskom listom su se otvoreno izjasnili da svaki pluralizam, svaki kandidat koji je nezavisan od Srpske liste razbija ‘jedinstvo srpskog naroda’. Iako se zna da diktature nikome ne donose ništa dobro, ovde je sasvim suprotan stav uzet kao obavezan. Poseban pečat diktaturi daje činjenica da skoro godinu i po dana od ubistva Olivera Ivanovića nema nikakvih pomaka u istrazi“, ukazuje Milutinović.

Rezultati održanih izvanrednih izbora su pokazali da su pobjednici dobili podršku i do 96 posto birača koji su izašli na izbore, pa se može raspravljati i o izbornom procesu, ali i postaviti pitanje – postoji li opozicija Srpskoj listi u redovima Srba na sjeveru Kosova?

Nedeljković odgovara kako „opozicije na Kosovu ima itekako među Srbima“, no tu je uvijek i jedno veliko „ali“…

„Posle ubistva Olivera Ivanovića, ranije njegovog kuma, niko od Srba nije spreman da se žrtvuje i izgubi život zato što ima drugačije mišljenje od onog koje sprovodi zvanični Beograd i njihovi sateliti na Kosovu, a to je Srpska lista“, kaže Nedeljković.

Između čekića i nakovnja

Beqaj primjećuje da je „Srpska lista ‘trojanski konj’ beogradske vlasti prema Kosovu koji ne odražavaju većinsku volju ovdašnjih Srba“.

„Oni su taoci Aleksandra Vučića. Ali, nažalost, oni drže kao taoce većinski deo srpske zajednice na Kosovu koji su između čekića i nakovnja. Sa jedne strane ih instrumentalizuju zvaničnici Liste, a sa druge strane, albanske partije, posebno predsednik Hashim Thaci, odgurnuli su tu zajednicu u pravcu Beograda zbog nespremnosti da za njih stvore adekvatnu ponudu koja bi njima omogućila spokojan, miran i ravnopravan život na Kosovu“, konstatira Beqaj.

Kada je uvjerljiv rezultat kandidata Srpske liste u pitanju, Nedeljković napominje kako je on „pokazao ono što se na Kosovu i u Srbiji dešava poslednjih šest godina, a to je pljačka glasova, zastrašivanje ljudi, pretnje otkazima na poslu, ukidanje socijalne pomoći do čak i fizičkih pretnji svima onima koji bi odlučili da na izbore ne izađu ili glasaju nekog drugog“.

„I pored podrške od preko 90 odsto, izlaznost realno ne bi bila veća od 25 odsto, ali su glasovima raseljenih i mrtvih i žestokim pritiscima na zaposlene u institucijama Srbije i Kosova uspeli da naprave izlaznost na 40 odsto“, dodaje Nedeljković.

Kad će se ‘prestati praviti blesavim’

Prognozirajući što se može dogoditi nakon razgovora s Vučićem, osobom koja se očito mora pitati i za primjenu izborne volje građana na sjeveru Kosova, Milutinović komentira kako je „kontekst opstanka Srba na Kosovu politika ‘razgraničenja’ koja se našla u ćorsokaku, ali svejedno ne opstaje kao zvanična politika iako je posledica tog ćorsokaka zvanično opredeljenje da se odsada ‘pravimo blesavi jer se svi prave blesavi'“. Aludira pri tome na nedavno izrečen Vučićev stav o rješenju kosovskog pitanja.

„Zdrav razum bi govorio da stanje diktature, potpunog odsustva vladavine prava, straha i na kraju opredeljenje za pomenuto ‘pravljenje blesavim’ ne može da ima dobre posledice, ali mi smo odavno zdravom razumu rekli zbogom! i sad čekamo da prođe jedan mesec, zatim drugi, treći, godina u nadi da će čitav svet ‘prestati da se pravi blesavim’ i prilagoditi se našim dosta čudnim potrebama“, odgovara Milutinović.

Nedeljković dodaje da će načelnici općina sa srpskom većinom „i dalje primati platu i neće raditi ništa za dobrobit naroda na Kosovu“.

„Ostavke ni ne smeju podneti, jer bi ovog puta Thaci odlučio da postavi ‘privremeni organ’, a to bi bio neko od Albanaca, tako da za nas na severu Kosova to ne bi bilo dobro. Mislim da su toga svesni i u Beogradu, a i sama Srpska lista“, zaključuje Nedeljković.

Izvor: Al Jazeera