O nastavku dijaloga Srbije i Kosova za dva mjeseca u Parizu

Čelnici država zapadnog Balkana, koji su se na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona okupili u Berlinu, završili su sastanak sat prije ponoći – nakon pet sati razgovora.

U izjavi novinarima nakon sastanka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je kako će razgovori Beograda i Prištine, što je bilo u fokusu summita, biti tema novog susreta, “u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske”, koji će biti održan za dva mjeseca.

“Nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već je reč o dogovoru. Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa u Poznanju, a posle evropskih izbora”, najavio je Vučić.

Istaknuo je i kako su predstavnici Srbije “razumeli sve što se krilo ispod žita”, dodajući kako su “sve videli u jednom danu”.

Thaci: Sastanak završen bez konkretnog rezultata

Novinarima se obratio i kosovski predsjednik Hashim Thaci, rekavši kako je sastanak bio “iznimno težak” i da je završen bez konkretnog rezultata.

Prema njegovim riječima, zajednički zaključak sudionika summita jest da “zamrznuti konflikt između Beograda i Prištine treba prevazići”.

“Jedina opcija je dijalog. Pozicija Kosova je jasna – neće biti uvjetovanja dijaloga”, tvrdi Thaci.

No, kosovski mediji prenose kako je razočaran po pitanju vizne liberalizacije.

“Mi smo primijenili neophodne standarde i kriterije. Ako se to [vizna liberalizacija] ne dogodi u bliskoj budućnosti, to će biti veliko razočaranje”, rekao je Thaci.

Macronova nastojanja

Prema navodima kosovskih medija, radna večera se oduljila jer je Macron inzistirao na napretku balkanskih država na putu prema Europskoj uniji.

S druge strane, piše Koha, kosovski premijer Ramush Haradinaj našao se pod snažnim pritiskom da ukine pristojbe na robu iz Srbije i BiH, kao preduvjet za nastavak dijaloga s Beogradom.

Radio Slobodna Europa je ranije imala uvid u nacrt zajedničke deklaracije, koja je trebala biti usvojena tokom večeri i u kojoj je “naglašena važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regije i europsku perspektivu te dvije države”.

Prema nacrtu, sudionici sastanka su “suglasni da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora pridonijeti regionalnoj stabilnosti”. 

“Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovno konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma”, navodi se u nacrtu deklaracije.

‘Dodatan impuls stabilnosti regije’

Neformalni sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s liderima zapadnog Balkana počeo je kasno popodne.

Dvoje lidera su prije sastanka poručili kako summitom žele pružiti “dodatan impuls stabilnosti regije”, te da će u fokusu razgovora biti odnos Beograda i Prištine, javio je Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

I prije nego što je susret počeo, sudionici su rekli kako ne očekuju konkretna rješenja, već otvoren razgovor.

Konkretno, predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci ništa ne očekuju od sastanka, dok su iz Bundestaga upozorili Beograd i Prištinu da će, ako ne pokažu kooperativnost, njihova europska perspektiva biti stavljena ad acta.

Svoj stav Vučić je ponovio i na sastanku s europskom povjerenicom Federicom Mogherini.

“Mi smo rekli gospođi Mogherini, ali ona to zna od početka i to jesu evropske vrednosti koje nemaju veze sa našim odnosima, a to je da čim se ukinu takse da smo spremni koliko i sutra da dijalog nastavimo. Da li će se to dogoditi ili ne to, nije u našim rukama gotovo već šest meseci. Čim se to dogodi mi očekujemo nastavak dijaloga”, rekao je Vučić.

 

Thaci: Nema dijaloga bez SAD-a

Obraćajući se novinarima u Berlinu, Thaci je rekao da “dijaloga s Beogradom nema bez SAD-a” te ponovio stav o priključenju Preševske doline Kosovu.

“Bez SAD nema dijaloga i pregovora. Kosovo je neovisna i suverena država”, rekao je Thaci uoči berlinskog skupa, a prenijela GazetaExpress.

Ponovio je i stav o pripajanju tri općine s juga Srbije (Bujanovac, Preševo i Medveđa) Kosovu.

Thaci i kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavili da nemaju informacije o bilo kakvom nacrtu sporazuma koji bi bio postignut u Berlinu.

“Ne postoji nacrt ili dokument ili sporazum koji je dogovoren, niti smo mi o tome prethodno obaviješteni, ali ono što je važno jeste da Kosovo ima svoje pozicije. Vjerujem da ćemo večeras odgovorno braniti te stavoe”, rekao je Haradinaj.

Različite poruke Thacija i Vučića

Uoči sastanka u Berlinu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovno su tijekom vikenda poslali različite poruke.

Vućić je ocijenio da na skupu u Berlinu pozicija Srbije “nije nimalo laka i jednostavna”, a Thaci očekuje da će njemačka kancelarka Angela Merkel uvjeriti predsjednika Srbije da prizna samoproglašenu neovisnost Kosova, prenijela je Hina.

Thaci je prištinskim medijima rekao kako očekuje da će Merkel pozvati pet država članica Europske unije koje nisu priznale Kosovo, te Bosnu i Hercegovinu, da prihvate neovisnost, uvjeren kako postoji “dobra šansa da se to dogodi”.

“Istodobno, nećemo ni pod kojim uvjetima prihvatiti da Kosovu netko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav njemačko-njemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju”, prenijeli su beogradski mediji Thacijevu poruku iz intervjua za RTV 21.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je uoči summita u Berlinu rekao da na tom skupu “ne postoji nitko tko nije priznao Kosovo, osim BiH”.

“Mi ćemo tamo biti jedini koji će se suprotstavljati toj ideji i da se na drugačiji način bore za budućnost, promatrajući je iz drugačijeg ugla. Naša pozicija nije nimalo laka i jednostavna”, rekao je Vučić novinarima u Kini, gdje je sudjelovao na međunarodnom forumu “Pojas i put”.

Beograd želi ukidanje tarifa, Priština priznanje nezavisnosti

Napetostima između dviju strana dodatno je prošle godine i posljednjih mjeseci pridonijelo lobiranje Beograda da se Kosovo ne primi u međunarodne organizacije Interpol i UNESCO, na što je uslijedila odluka Prištine da uvede carinske pristojbe od 100 posto na proizvode iz Srbije (i BiH).

Beograd optužuje Zapad i EU da nisu dovoljno snažno i ozbiljno izvršili pritisak na Prištinu kako bi je prisilili da carinskim ratom prestane kršiti SSP s EU i sporazum CEFTA.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istodobno kategorički poručuje da će se vratiti za pregovarački stol tek pošto Priština ukine pristojbe.

S druge strane, Skupština Kosova usvojila je nedavno pregovaračku strategiju u kojoj je najbitnija točka da Srbija treba priznati neovisnost Kosova u sadašnjim granicama, što državni vrh u Beogradu odbacuje kao mogućnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije