NYT: Trump želi proglasiti ‘Muslimansku braću’ terorističkom grupom

Sisijeva vlada je nakon Trumpovog izbora kontinuirano tražila od Amerikanaca da grupu proglasi terorističkom (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa navodno traži donošenje uredbe kojom će se „Muslimanska braća“ proglasiti „inostranom terorističkom organizacijom“, izvijestio je New York Times.

Prema ovom listu, koji citira zvaničnike upoznate s temom, egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi od Trumpa je, tokom posjete Bijeloj kući 9. aprila, tražio da preduzme akciju po tom pitanju.

„Muslimanska braća“, ili „Ikhwan al-Muslimeen“, je islamski pokret formiran u Egiptu 1928. godine.

Jedan od najstarijih i najutjecajnijih islamskih pokreta u svijetu, „Braća“ su 2013. godine u Egiptu proglašena terorističkom grupom, nakon Sisijevog vojnog udara kojim je svrgnut Mohamed Morsi, član „Muslimanske braće“ i prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta.

Nakon udara, uslijedile su akcije protiv organizacije, čije su hiljade članova uhapšene, a stotine osuđene na smrt, u procesima koje su grupe za ljudska prava ocijeline lažnim suđenjima.

Dva najbliža egipatska saveznika, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, također su grupu stavile na crnu listu, ali nekoliko zapadnih sila, uključući i SAD, nisu, iz političkih i pravnih razloga.

Pravne i političke prepreke

No, nakon Trumpovog izbora za predsjednika SAD-a, Sisijeva vlada je kontinuirano tražila od Amerikanaca da grupu proglasi terorističkom, a u martu 2017., Kairo je poslao desetine parlamentaraca, bivših diplomata i eksperata za međunarodno pravo u Washington, kako bi uvjerio SAD da zabrane grupu.

The Times navodi da američki državni sekretar Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, podržavaju tu ideju, no, Pentagon, vladini pravnici, zvaničnici nacionalne sigurnosti i diplomate navode pravne i politike prepreke za zabranu, te pokušavaju pronaći blaže rješenje koje bi zadovoljilo Bijelu kuću.

U nedavnom saopštenju, Sarah Sanders, sekretar Bijele kuće, rekla je da administacija radi na proglašenju „Muslimanske braće“ terorističkom organizacijom.

Američki State Department je ranije predlagao da se zabrana ne uvodi, zbog „labave strukture i političkih veza širom Bliskog istoka“.

Nekoliko političkih partija u Turskoj, Tunisu i Jordanu smatraju se članovima „Muslimanske braće“, ili s tim pokretom imaju veze.

Izvor: Al Jazeera