NYT: Srbija nastavlja balansirati između Istoka i Zapada

Organiziranjem skupa svojih pristalica Aleksandar Vučić je želio pokazati koliku podršku ima, ocjenjuje 'New York Times' (EPA)

Strategija balansiranja Srbije između Istoka i Zapada ponovo je relevantna, a njen oslonac je sve autoritarniji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše američki list New York Times u tekstu o posjeti predsjednika Rusije Vladimiru Putina Beogradu.

Kao zemlja na istočnom krilu Evrope koja teži članstvu u Evropskoj uniji bez kvarenja veza s Moskvom, Srbija je ponovo “u igri”, ocjenjuje list, prenosi Beta.

New York Times navodi da je Putinu priređen raskošan doček te da je prizor bio prikladniji za vremena kraljeva.

U tekstu se navodi da ovo nisu obična vremena za Srbiju, koja se još jednom našla rastrzana između Istoka i Zapada, na način koji podsjeća na period Hladnog rata.

Pet litara mlijeka i otkazi

Tadašnja Jugoslavija uspjela je ostati van sovjetskog bloka, kojem je nominalno pripadala, a sada se ta strategija balansiranja odjednom ponovo čini relevantnom, uslijed obnovljenog takmičenja Istoka i Zapada za politički i ekonomski utjecaj u Evropi, naročito na Balkanu, dodaje NYT.

Tačka oslonca balansiranja Srbije je njen predsjednik Vučić, sve autoritarniji lider, koji se smatra veoma sličnim Putinu, dodaje se.

List navodi da su u Srbiji topla osjećanja prema Rusiji i divljenje Putinu duboko ukorijenjeni i da je i prije njegovog dolaska djelovalo da je ruski lider svuda – bilbordi na autoputu pozdravljali su “dragog prijatelja” Srbije, njegov lik je na majicama, šoljama, čak i na donjem vešu.

Mnogima od onih koji su došli pozdraviti Putina ponuđeni su izvjesni podsticaji kako bi došli, kao što je doniranje pet litara mlijeka, a neki su kazali da su od šefova dobili prijetnje otkazima ako ne pristanu da dođu.

Taj skup bio je dijametralno suprotan onom održanom dan ranije, kada su deseci hiljada građana pošli istom rutom, do Hrama Svetog Save, u protestnoj šetnji povodom godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, navodi list.

Organiziranjem skupa svojih pristalica, Vučić, koji negativno govori o građanskim protestima, želio je pokazati koliku podršku ima, ocjenjuje NYT.

Ima li tolerancije za autokrate?

List prenosi izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da je “krajnje neuobičajeno, naročito u demokratijama, da vlada organizuje masovan skup kako bi pozdravila stranog zvaničnika”.

Vučić je igrao na to da će zapadni lideri, kada vide ogromnu masu ljudi koja je došla da pozdravi Putina, postati dodatno tolerantniji prema autokratskom ponašanju predsjednika Srbije, u nadi da on neće odustati od formalne posvećenosti Evropskoj uniji, navodi New York Times Jeremićeve riječi.

To je otvorilo priliku za Rusiju, koja Srbiju vidi kao potencijalno plodonosnu investicionu metu, naročito kada je reč o isporukama prirodnog gasa, dodaje se u tekstu.

Izvor: Agencije