NYT: Sastanak u Bijeloj kući ugovoren iza leđa EU-a

Richard Grenell
Neki stručnjaci smatraju da stil Richarda Grenella više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje (EPA)

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija u Washingtonu ugovoren je iza leđa Europske unije, piše New York Times (NYT) i ističe da se SAD udaljava od saveznika u Bruxellesu.

U opširnoj analizi trenutačnog statusa dijaloga i angažmana SAD-a u tom procesu i ulozi Richarda Grenella u pregovorima, list, pored ostalog, spekulira i s tezom da su Vučić i Thaci napravili tajni dogovor o uvjetima budućeg sporazuma, uključujući ideju o mijenjanju granica Kosova, a za to se list poziva na riječi “četvero bivših američkih dužnosnika, koji su citirali osobe uključene u pregovore”.

NYT navodi i da pristaše Grenellovog pristupa pregovorima Srbije i Kosova smatraju da tajni dogovor Thacija i Vučića opravdava novu američku strategiju.

“Iako su njihove funkcije samo nominalne, dvojica predsjednika imaju utjecaj koji daleko prevazilazi njihove ustavne ovlasti”, ocjenjuje list, prenosi Tanjug.

Promjena politike s Donaldom Trumpom

Oni koji podržavaju Grenellove ideje govore da prije nego što je on ušao u dijalog pregovora nije ni bilo, dok kritičari izražavaju zabrinutost da je sastanak u Bijeloj kući nagrada za ljude koje u njihovim zemljama kritiziraju zbog narušavanja demokracije.

NYT, međutim, posebnu pažnju posvećuje činjenici da su do sada sve američke administracije, bilo demokrati ili republikanci, bile jamac sigurnosti na Kosovu, u suradnji s Europljanima, dok je “pod administracijom Donalda Trumpa suradnja s europskim partnerima nestala, a sastanak za idući tjedan zakazan bez konzultacija s EU-om”.

Grenellov pristup prema saveznicima u Bruxellesu, prema NYT-u, Europljani nisu dobro prihvatili, optužujući ga da ignorira i potcjenjuje demokraciju na Kosovu i zatvara oči nad autoritarizmom Srbije.

“Sumnjam da na ovaj način možete riješiti situaciju kao što je ta na Kosovu na način na koji Grenell pokušava”, rekao je bivši specijalni izaslanik EU-a za Kosovo Wolfgang Petritsch i dodao da je s Grenellom sve “samo konfuzno”.

Grenell uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome još očekuje diplomatsku pobjedu na Balkanu, navodi NYT, a poziv Srbiju i Kosovo za 27. lipnja list ocjenjuje kao iznenađujući.

NYT u tekstu o Vučiću govori kao savezniku Rusije, od kojeg Grenell nije zahtijevao ništa posebno, dok je pojačan pritisak izvršio na čelnike Kosova.

List uočava i promjenu politike prema Srbiji i Kosovu “u korist” Srbije.

‘Zaboravili smo da je Kosovo naš klijent’

U tom smislu citira i nekoliko političkih stručnjaka, koji kažu da se treba podsjetiti “tko je pravi klijent SAD-a”.

“Zaboravili smo tko je naš klijent. To nije Srbija, već Kosovo, država čije smo formiranje pomogli, služili i štitili”, rekao je savjetnik za Balkan i savjetnik State Departmenta tijekom rata na Kosovu David L. Phillips.

Prema NYT-u, SAD je izvršavao pritisak na Kosovo, a ne na Srbiju, istićući zahtjev za ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije na Kosovoi prijetnju da će Kosovu biti uskraćena pomoć SAD-a.

U ožujku, podsjeća se, SAD je zamrznuo 50 milijuna dolara pomoći Kosovu, istog tjedna predloženo je i povlačenje američkih snaga s Kosova, a te intervencije su potaknule tenzije između predsjednika Hashima Thacija i bivšeg premijera Kosova Albina Kurtija.

“Kosovo nikada nije vidjelo diplomata poput Grenella. Grenellov stil više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje”, rekla je direktorica Inicijative za stabilnost Kosova Brikena Hoxha.

Amerika je dugi niz godina odbijala iscrtavati granice po etničkim linijama, ali 2018. godine smjer State Departmenta se promijenio, nakon što je bivši američki dužnosnik rekao da je unutrnja odluka da se bude odlučniji na mjestima poput Balkana, kako bi se izbjegnulo gubljenje utjecaja u odnosu na suparničke sile poput Rusije i Kine.

I tijekom nedavne političke krize na Kosovu, američko veleposlanstvo u Prištini objavilo je status na Twitteru u znak podrške parlamentarnom procesu koji je doveo do svrgavanja vlade, dok su se Francuska i Njemačka protivile tome, podsjeća NYT.

Sve to je dovelo do neslaganja s EU-om, koja su se probudila kada je za posrednika imenovan Grenell, za koga mnogi kažu, piše list, da ima “partizanski pristup ratovanju”.

Grenell shvatio da se ‘prozor zatvara’

On je, navodi se, pregovore preoteo od EU-a te organizirao summite i konferencije bez uključivanja Bruxellesa.

Početkom godine Grenell je doprinio potpisivanju tri mini-sporazuma o zračnoj liniji i željeznici, za koje je, piše NYT, rekao da predstavljaju preokret u odnosima Srbije i Kosova.

Razgovori su zastali kada je Albin Kurti došao na vlast, rekavši da pravo na dijalog pripada njemu, a ne Thaciju, pa je jedan od četverice bivših dužnosnika, James R. Hooper, kazao da je Grenell istupio protiv Kurtija iz straha da bi pregovori mogli skrenuti s puta koji su napravili Vučić i Thaci.

Stručnjak za Balkan rekao je da je Grenell shvatio da se “prozor zatvara, a on želi da sporazum bude postignut, ratificiran i primijenjen”.

Grenell je najavio da će u Bieloj kući tema razgovora biti ekonomija, piše NYT i navodi kako svi sudionici dijaloga trenutačno negiraju da će biti riječi o razmjeni teritorija, kao i to da je Vučić ponovio kako nema govora o tome da će priznati neovisnost Kosova.

Izvor: Agencije