NYT: Korona virus u saudijskoj kraljevskoj porodici

Saudijski princ Faisal bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud smješten je na intenzivnu njegu (Reuters)

Deseci članova saudijske kraljevske porodice, čak do 150 njih, zaraženi su korona virusom u posljednjih nekoliko sedmica, kaže se u novom medijskom izvještaju.

Saudijski princ Faisal bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud, guverner Rijada, koji je u 70-ima, smješten je na intenzivnu njegu nakon što je zaražen virusom, tvrdi New York Times, koji je citirao pres-službu bolnice, ljekare i izvore koji su upoznati s događanjima unutar porodice.

Kralj Salman i prestolonasljednik Mohammed bin Salman u izolaciji su, u nastojanju da izbjegnu zarazu.

Ljekari u elitnoj bolnici, u kojoj se liječe članovi kraljevske porodice, pripremaju dodatnih 500 kreveta za pacijente.

“Direktiva je da budemo spremni na prijem važnih pacijenata iz cijele zemlje”, napisali su operatori specijalističke bolnice “Kralj Faisal” u hitnoj poruci upućenoj ljekarima, u čiji je posjed došao njujorški dnevnik.

“Ne znamo koliko će biti slučajeva, ali treba biti maksimalno pripremljen”, rečeno je u poruci, u kojoj je bila i instrukcija da se “svi hronični bolesnici izmjeste što je prije moguće” i da se primaju samo najhitniji slučajevi.

U zemlji hiljade prinčeva 

Dodaje se da će svi članovi osoblja bolnice koji budu zaraženi biti prebačeni u manje bolnice kako bi se čuvala mjesta za članove kraljevske porodice.

U zemlji ima na hiljade prinčeva, a mnogi od njih često putuju u Evropu. Vjeruje se da su neki od njih u inozemstvu došli u dodir s virusom i donijeli ga u Saudijsku Arabiju, piše Times.

U zemlji s približno 33 miliona stanovnika dosad su potvrđena 2.932 slučaja zaraze, dok je preminula 41 osoba.

Rijad je zabranio umru, vrstu hodočašća, dok se čeka odluka o hadžu, koji je prvobitno planiran za kraj jula.

Prošle godine na hadž je doputovalo 2,5 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Izvor New York Timesa tvrdi da su dosad zaraženi članovi nižih slojeva kraljevske porodice.

Kralj Salman po izbijanju epidemije sklonio se u palaču kod Džede, dok je Bin Salman smješten u objekat na obali Crvenog mora.

Izvor: Al Jazeera