NYT: Koraci Saudijske Arabije i Irana prema indirektnim razgovorima

Times je objavio da je Bin Salman zatražio od pakistanskog premijera Imrana Khana da posreduje u razgovorima s Teheranom (Reuters)

Saudijska Arabija i Iran napravili su korake ka indirektnim pregovorima na temu smanjenja tenzija na Bliskm istoku, a Rijad je zatražio od Iraka i Pakistana da razgovaraju sa Teheranom o deeskalaciji, sudeći prema New York Timesu.

U izvještaju od subote, američki list tvrdi da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman tražo od lidera Iraka i Pakistana da intervenišu kako bi se smirile strasti na Bliskom istoku poslije napada na dva saudijska naftna postrojenja 14. septembra.

SAD i Saudijska Arabija za napade, koji su doveli do pada svjetske opskrbe naftom za pet posto, krive Iran, mada su jemenski pobunjenici Husi preuzeli odgovonost za njih.

No, Times izvještava da je izostanak vojnog odgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa „postavio pitanja o američkoj predanosti saudijskoj sigurnosti, koja se decenijama nadvija nad Zaljevom“.

Zbog takvog stava američkih vlasti, Saudijska Arabija primorana je sama tražiti rješenje za konflikt, navodi se u tekstu.

Saudijska vlada priznala je Timesu da su Baghdad i Islamabad ponudili posredništvo u razgovorima, ali je negirala da je to inicirao Mohammed bin Salman.

Teheran je u međuvremenu objavio da je otvoren za razgovore sa Saudijskom Arabijom i ostalim zemljama u regiji, što je u intervjuu Al Jazeeri potvrdio Ali Larijani, predsjedavajući Iranskog parlamenta.

Bin Salman: Želim izbjeći rat

„Iransko-saudijski dijalog mogao bi riješiti mnoge sigurnosne i političke probleme u regiji“, naveo je.

Citirajući neimenovane iračke i pakistanske zvaničnike, Times je objavio da je Bin Salman zatražio od pakistanskog premijera Imrana Khana da posreduje, na sastavku u Džedi prošlog mjeseca.

„Želim izbjeći rat“,  rekao je Bin Salman Khanu, navodi viši pakistanski zvaničnik.

Poslije toga, Khan je razgovarao sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kada je irački premijer Adel Abdul Mahdi 25. septembra posjedio DŽesu, Bin Salman je i njemu izložio isti prijedlog, potvrdio je njujorškom listu viši irački dužnosnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

On je dodao da bi Baghdad mogao biti mjesto za potencijalni sastanak saudijskog i iranskog lidera.

Saudijska Arabija i Iran su na suprotnim stranama u mnogim konfliktima u Zaljevu, uključujući i ratove u Jemenu i Siriji. Rijad, također, podržava politiku američkog maksimalnog pritiska na Teheran.

Izvor: Al Jazeera i agencije