NYT: FBI istraživao je li Trump radio za Rusiju

Donald Trump
Barack Obama nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog zvaničnika (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je objavio niz poruka na Twitteru nakon što je doznao da je FBI pokrenuo istragu o njemu, u kojoj je utvrđivano je li Trump tajno radio u korist Rusije protiv američkih interesa, što je objavio New York Times

Trump je u roku od jednog sata napisao pet ‘tvitova’ na ovu temu, koristeći uvredljive epitete pisane velikim slovima.

“Upravo sam doznao u “Raspadajućem New York Timesu” da su bivši korumpirani lideri FBI-a, od kojih su gotovo svi otpušteni ili natjerani da napuste agenciju zbog nekih vrlo loših razloga, otvorili istragu protiv mene, bez ikakvog razloga i bez ikakvog dokaza, nakon što sam otpustio Lažljivog Jamesa Comeyja, jednog potpunog ljigavca”, naveo je u Trump u prvoj u nizu poruka na ovoj društvenoj mreži, kako prenosi Tanjug.

‘Kvarna Hillary Clinton’

U idućim porukama Trump je napisao kako je “zanimljiva stvar u vezi s Jamesom Comeyjem da su svi željeli da bude otpušten, i republikanci i demokrati”, uz spominjanje “Kvarne Hillary (Clinton)” i toga da je njegova odluka da otpusti Comeyja bio “sjajan dan za Ameriku” budući da je ovaj bio “Pokvareni Policajac”.

“Ja sam bio MNOGO oštriji prema Rusiji nego [Barack] Obama, [George W.] Bush ili [Bill] Clinton. Možda oštriji od bilo kojeg drugog predsjednika. U isto vrijeme, i kao što sam često govorio, slagati se s Rusijom je dobra stvar, a ne loša stvar. S punim pravom očekujem da ćemo jednog dana ponovno imati dobre odnose s Rusijom”, poručio je Trump u poslednjoj poruci iz ove serije.

Američki FBI otvorio je 2017. istragu kako bi utvrdio radi li američki predsjednik Donald Trump za Rusiju, objavio je The New York Times, pozivajući se na anonimne izvore.

FBI-jeva istraga brzo je dobila nastavak u istrazi koju je otvorio posebni istražitelj Robert Mueller o sumnjama u dosluh Trumpove predizborne kampanje i Moskve, prenosi AFP.

The New York Times nije ništa objavio o mogućim zaključcima FBI-ja.

FBI je otvorio istragu nakon što je Trump smijenio njegova direktora Jamesa Comeyja u svibnju 2017.

Protuobavještajni i kazneni aspekt

Istraga je bila fokusirana na dva aspekta – protuobavještajni i kazneni.

Kada je riječ o protuobavještajnom aspektu, cilj je bio da se utvrdi je li Trump svjesno ili nesvjesno radio za Moskvu, dok se kazneni odnosio na Comeyjevu smjenu, navodi list, dodajući da se ne zna traje li i dalje istraga o protuobavještajnim sumnjama.

FBI je, prema pisanju lista, sumnjao u moguću povezanost Trumpa s Rusijom od predsjedničke kampanje 2016.

No nije otvorio istragu dok nije smijenio Comeyja, koji je odbio poslušati ga i prekinuti prve istrage o mogućem dosluhu s Rusijom.

Trump, koji kategorički niječe sve takve optužbe, redovito kritizira posebnog istražitelja Muellera, smatrajući njegovu istragu “lovom na vještice” i pokušajem njegove delegitimizacije.

Muellerova istraga dovela je do više optužnica i osuda Trumpovih bliskih suradnika.

Optužnice i osude Trumpovih suradnika

Ovjetnik Michael Cohen dobio je tri godine zatvora zbog kršenja propisa o financiranju predizbornih kampanja.

Paul Manafort, koji je jedno vrijeme bio direktor Trumpovog predizbornog tima, osuđen je zbog financijskih malverzacija povezanih s aktivnostima u Ukrajini prije izbora 2016.

Michael Flynn, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, priznao je pak da je lagao istražiteljima o svojim kontaktima s ruskim dužnosnicima.

Izvor: Agencije