NVO u Rusiji postaje ‘strani agent’

Ruski predsjednik Vladimir Putin pooštrio je kontroverzni zakon o tzv. stranim agentima. Ranije se od nevladinih organizacija, uključenih u političke aktivnosti, zahtijevalo da se registriraju kao strani agenti ako dobijaju sredstva iz inozemstva.

Sada, međutim, Ministarstvo pravosuđa organizaciju može proizvoljno staviti na tu listu. Više detalja iz Moskve donosi Rory Challands, novinar Al Jazeere. 

Uredi centra “Levada” nisu glamurozni, ali je posao koji njegovi zaposleni obavljaju neprocjenjiv – putem anketa i ispitivanja bez prestanka prate politički puls Rusije.

Međutim, u maju prošle godine tužioci su im rekli da se, zbog toga što imaju strane klijente, moraju registrirati kao tzv. “strani agent”.

“Neprestano nam prijeti opasnost od zatvaranja, a nema naznaka da će takva represivna politika biti ublažena. Čak suprotno, naredni korak vjerovatno će biti zabrana. Hoće li nam zabraniti rad? Vrlo moguće”, kazala je Natalija Zorkaja.

Ipak, centar “Levada” još je otvoren. Organizacija za praćenje izbora “Golos” nije imala tu sreću. Njene aktivnosti obustavljene su prošle godine.

Human Rights Watch zabilježio je desetine slučajeva, tužbi i upozorenja čija su meta ruske nevladine organizacije.

Katalizator za obračun

A ovo je bio katalizator za obračun s njima: nakon parlamentarnih izbora 2011, koje su mnogi proglasili namještenim, javnost je bila ljutita. Ulice Moskve redovno su bile pune ljudi koji su zahtijevali Putinov odlazak, a vlasti su odlučile reagirati.

“Ali ovih dana na Trgu Bolotnaja nema demonstranata. Reakcija na taj val građanskog neposluha bio je niz zakona o slobodi okupljanja, nezavisnim medijima i, naravno, nevladinim organizacijama”, izvijestio je Challands.

Autori tih zakona tvrde kako su neophodni da bi se spriječio zapadni politički utjecaj koji narušava ruski poredak.

Aleksander Sidjakin iz Stranke ujedinjena Rusija kaže: “Predsjednica Argentine Cristina Kirchner jednom se našalila: ‘Znate li zašto u SAD-u nema obojenih revolucija? Zato što tamo nema američke ambasade.’ Putem ambasada Amerikanci vrše pritisak na građansko društvo. Svjedočili smo tome u susjednim zemljama – Gruziji, Kirgistanu, Ukrajini”.

Pojedinci smatraju da ruska vlada želi imati način da se obračuna s određenim organizacijama ako to želi.

“Rusijom se upravlja, vlada ne na osnovu zakona, nego putem zakonskih instrumenata. Određeni zakoni se selektivno primjenjuju, zavisno od političke situacije”, ocijenio je politički analitičar Sergej Strokan.

U Rusiji izraz “strani agent” nosi negativnu konotaciju špijunaže iz doba Hladnog rata i samo se jedna nevladina organizacija dobrovoljno registrirala. Neke su se odrekle sredstava iz inozemstva kako bi je izbjegle. Međutim, izmjena zakona znači da bi se mogle naći na listi što god učinile.

Izvor: Al Jazeera