NVO osudile poruke sa skupa u Zagrebu

Platforma 112 – neformalna koalicija koja okuplja 69 organizacija civilnog društva, osudila je “diskriminatorne poruke” poslane s protestnog skupa protiv ćirilice u Zagrebu te pozvala Vladu da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj.

“Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa”, navodi Platforma 112.

Na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je protest protiv uvođenja srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru.

Ivana Brkić, novinarka Al Jazeere javlja da je prema procjenama “20 000 prosvjedovalo na Trgu bana Jelačića, nije bilo incidenata. Uskoro objavljuju priopćenje, kažu mi da će eventualno biti prekršajnih prijava zbog paljenja baklji.”

“Prosvjednici su tražili izmjene Ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina i odustajanje od uvođenja srpskog jezika i ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru”, izvještava Brkić.

“Manja grupa uzvikivala je Ubij Srbina!, ali  masa to nije prihvatila,  organizatori pozivaju na dostojanstven prosvjed. Prosvjednici uzvikuju “Vukovar, Vukovar”, javila je ranije naša reporterka o događanjima sa skupa u Zagrebu reporterka Al Jazeere. 

Izviždan premijer Milanović 

Demonstranti su izviždali vladajuće političare, posebno premijera Zorana Milanovića, javlja Brkić. 

Učesnici skupa su gotovo u cijelosti ispunili zagrebački trg na kojem su istaknuli brojne hrvatske i braniteljske zastave te transparente s porukama “Političari dosta je izdaje hrvatskih nacionalnih interesa!”, “Ne povlačite za nos hrvatski narod!”, “I reći ću vam još samo jednu stvar – zapamtite Vukovar”, “Političari položite račune za koga radite!”. Izvikivali su “Vukovar, Vukovar” i “Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati”, javila je Hina. 

Prije početka skupa emitirana je snimka posljednjeg izvještaja novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da će zahtjevi koje će uputiti sa ovog skupa biti drugačiji nego oni upućeni sa skupa u Vukovaru, te da ovim žele vlastima “dati još jednu priliku da razmisle o tome što rade”.

Učesnici ‘Vlaka mira’ iz Vukovara stigli u Zagreb [Pixsell]

Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Zdravko Komšić smatra da je i ovaj protest jedan vid borbe za Vukovar samo drugim sredstvima kojima žele reći ne ćirilici.

“Jer ovo je jedan vid agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku, tako da pozivam sve građane Hrvatske da se odazovu našem pozivu i dođu na Trg bana Josipa Jelačića”, rekao je Komšić uoči protesta.

Prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma, manjine imaju pravo na svoj jezik u općinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom stanovništvu. Rezultati popisa stanovništva iz 2011. godine pokazuju da u Vukovaru živi 34,87 posto Srba, piše Tanjug. 

Veterani i desne stranke tražili su 10, 20 ili 50-godišnji moratorijum na uvođenje ćirilice, a najnoviji je zahtjev za proglašavanjem Vukovara mjestom pijeteta koje će biti izuzeto iz primjene zakona. 

Tramvajski promet zagrebačkim središnjim trgom je prekinut, a skup osiguravaju policija i zaštitari.

U jednosatnom programu skupa nastupa i pjevač Marko Perković Thompson, javlja Hina. 

Izvor: Al Jazeera i agencije