Nuland: Dijalog sa Kosovom ključan za pristupanje EU

SAD nastavlja ohrabrivati normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kazala je Clinton Tadiću (EPA)

Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog Srbije i Kosova i to je ključna tačka na putu uključenja Srbije u Evropsku uniju, izjavila je za agenciju Tanjug glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Ona je rekla da je američka državna tajnica Hillary Clinton u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem pružila podršku i ohrabrenje lideru ove zemlje na svemu što radi da ”uvede Srbiju u EU”.

”Nastavljamo da ohrabrujemo, i to je državna tajnica rekla u razgovoru, normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, jer je to dobro za obje zemlje i za cijelu regiju”, dodala je Nuland.

Pitanje za EU

Na pitanje da li je Srbija zaslužila da u martu dobije status kandidata za članstvo u EU, Nuland je odgovorila da je to pitanje za EU, ali je dodala da SAD već punu deceniju podržavaju ulazak svih država regije u Uniju.

Evropsko vijeće odlučilo je devetog decembra da Srbiji ne dodijeli status kandidata, kategoričnim zahtjevima Njemačke za normalizacijom odnosa sa Kosovom, te da se odlučivanje odloži za mart 2012. godine.

Na skupu ambasadora Srbije iz cijelog svijeta, nedavno održanom u Beogradu, predsjednik Tadić je istakao da će kandidatura Srbije za prijem u EU umnogome zavisiti od stava Njemačke.

Izvor: Agencije