Nuklearni razgovori završeni bez napretka

Izaslanstvo IAEA je vodio šef međunarodnih nuklearnih inspektora Belgijanac Herman Nackaerts (AFP)

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i iranski dužnosnici su u četvrtak navečer u Teheranu završili novi krug pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu, ali napredak nije ostvaren, doznaje se u Beču od diplomatskog izvora bliskog IAEA-i.

Izaslanstvo IAEA-e je u srijedu stiglo u Tehran nadajući se da će postići dogovor koji bi inspektorima agencije omogućio da pregledaju tajna iranska nuklearna postrojenja, prenosi Hina.

Izaslanstvo je vodio šef međunarodnih nuklearnih inspektora Belgijanac Herman Nackaerts, a na čelu iranskih pregovarača je bio iranski predstavnik u IAEA-i Ali Asghar Soltanieh.

Iranski mediji javljaju u četvrtak kako bi se novi krug razgovora trebao održati 12. februaru.

Otegnuti razgovori

Razgovori koji se otežu godinu dana, vode se o potpisivanju sporazuma koji bi omogućio stručnjacima UN-a da slobodno istražuju iranski nuklearni program, za koji se sumnjaju da je vojni, što Teheran kategorički opovrgava.

Agencija želi slobodniji pristup postrojenjima, dokumentima i pojedincima, posebice u vojnoj bazi Parchinu, gdje su se, kako pretpostavljaju, provodili testovi konvencionalnih eksplozija, potrebnih za izradu atomske bombe.

Obogaćivanje uranija u središtu je spora Irana i IAEA-e i UN-a, čiji je Vijeće sigurnosti već odredilo niz ekonomskih sankcija Iranu, koje su već pojačale Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Pregovori s Iranom na političkoj razini, koji stagniraju tri godine, trebali bi se nastaviti 28. i 29. januara, vjerojatno u Istanbulu u sklopu grupe 5+1, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija) i Njemačke.

Izvor: Agencije