Nuklearni razgovori u Rusiji

Kim Jong-il (lijevo) i Dmitry Medvedev (desno) razgovaraju o nuklearnom programu i ekonomskoj saradnji (Reuters)

Kim Jong-il, predsjednik Sjeverne Koreje i ruski predsjednik Dmitry Medvedev održavaju razgovore u Sibiru u kojima je fokus Pjongjangov nuklearni program i ekonomska saradnja.

Sastanak je otvoren u vojnoj bazi  izvan grada Ulan-Ude, oko 5,550km istočno od Moskve u koji je Medvedev sletio ranije tokom dana.

„Hvala Vam što ste sletjeli ovdje“, kazao je Kim Medvedevu na početku razgovora.

Medvedev je na to odgovorio: „ Sve je ovo naša zemlja i kada razgovaramo o susjedstvu, našim partnerima, razdaljina nije važna“.

Kim, koji se boji letjeti avionom, stigao je u Ulan-Ude svojim oklopnim vozom dan ranije nakon sedmicu dugog putovanja kroz Sibir preko dalekog ruskog istoka.

Razgovori prate diskusiju između Pjongjanga i Vašingtona prošlog mjeseca o obnovljenim šestostranim razgovorima koji imaju za cilj osigurati Sjevernoj Koreji ekonomsku pomoć u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa.

Kremlj je rekao da je Sjeverna Koreja spremna na nove razgovore s Južnom Korejom, Rusijom, Kinom, Japanom i Amerikom, dvije godine nakon posljednjeg neuspjeha.

 Rijetka posjeta

Ovo je prva posjeta sjevernokorejskog lidera od 2002.godine, koja slijedi diplomatsku ofanzivu inače prilično povučenog vođe koji je posjetio Kinu, sada svog najbližeg partnera, tri puta u manje od dvije godine.

Rusija i Kina su inicirale nove razgovore i Kim bi zato mogao zatražiti od Rusije da izvrši dodatni pritisak na Južnu Koreju, Sjedinjene Države i Japan da obnove razgovore.

Očekuje se također da će Kim tražiti ekonomsku pomoć za svoju siromašnu zemlju, koji su pogodile poplave kao i međunarodne sankcije zbog nuklearnog programa.

Moskva je noć uoči Kimovog dolaska objavila da će Sjevernog Koreji poslati 50,000 tona pšenice.

Planovi za razvoj

Kim i Medvedev će također diskutirati o energetskim i infrastrukturnim projektima koji uključuju obje Koreje.

Oni podrazumijevaju dugogodišnji plan o transkorejskoj pruzi, elektroprenosnoj mreži između dvije zemlje i najvažnije, plinovodu za ruski gas preko Južne do Sjeverne Koreje.

Za gasovod je potreban sporazum između dvije Koreje, koje su, tehnički, još u ratu.

Na Korejskom poluotoku još vlada napetost otkako je prije više od godinu Sjeverna Koreja  bombardirala otok Južne Koreje, pod objašnjenjem da je torpediran južnokorejski ratni brod.

Izvori: Al Jazeera i agencije