NSRS smijenila Bratića, iako je podnio ostavku

Posebno zasjedanje zatražio je određeni broj zastupnika iz stranaka skupštinske većine (Fena)

Iako je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, podnio ostavku na tu dužnost, zastupnici entitetskog parlamenta smijenili su ga na posebnom zasjedanju.

Od prisutnih 67 zastupnika, glasalo je njih 50 i svi su bili za smjenu. Nije bilo glasova protiv, niti suzdržanih.

Prethodno je, u obrazloženju prijedloga, navedeno kako Bratićeva neopoziva ostavka nije stigla u nadležne skupštinske službe.

“Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojnić rekla je da Senad Bratić nije u pisanoj formi podnio ostavku skupštinskoj službi i da ona ništa nije dobila iz službe, već je vidjela u medijima. Po tome, kako je rekla, Bratić nije podnio ostavku”, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Bošnjački zastupnici nisu bili na sjednici

Bratić je ranije novinarima rekao da podnosi ostavku zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika entitetskog parlamenta, “ne želeći da ta inicijativa doprinese međuetničkom nerazumijevanju i podizanju tenzija”.

Kazao je da inicijativa vladajućih u entitetu Republika Srpska za njegovu smjenu “ima za cilj da političku nemoć predstavi kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima”.

Posebnoj sjednici nije prisustvovao ni Bratić, kao ni drugi zastupnici iz zastupničke grupe “Zajedno za BiH”.

Ne žele sarađivati s Bratićem

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice navedeno je da je SDA na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju za koju tvrde da je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje Bosne i Hercegovine, kojim je garantiran status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda.

Navodi se da je “Senad Bratić, kao visoki funkcioner SDA, učestvovao u donošenju deklaracije i svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske, a kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske”.

“Deklaracija negira Republiku Srpsku, njene vrijednosti, Ustav i Dejtonski sporazum i ne postoji mogućnost da u političkom obliku sarađujemo sa Bratićem”, rekao je šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić.

Izvor: Al Jazeera i agencije