NSBiH: Minimalna kazna za fašističke parole

NSBiH tvrdi da je kazna u skladu s pravilima Disciplinske komisije (Reuters)

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u petak je kaznila Široki Brijeg novčanom kaznom od 1.500 eura i jednom utakmicom bez publike, nakon što su navijači ovog kluba izvikivali fašističke parole i bili uključeni u niz incidenata tokom druge utakmice finala Kupa BiH.

Tokom utakmice između Željezničara i Širokog Brijega, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu, navijači domaćina su izvikivali fašističke parole i pjevali pjesme, te negirali postojanje Bosne i Hercegovine.

Neki navijači su držali fotografije hrvatskog generala i haškog osuđenika Ante Gotovine, dok je trener Željezničara Amar Osim pogođen predmetom u glavu.

Kazna Širokom Brijegu dolazi nakon što je ranije FK Sarajevo kažnjeno sa  2.500 eura zbog propusta u organizaciji derbija na kojem nije bilo incidenata, niti nacionalističkog navijanja.

‘Duga polemika’

Govoreći o kažnjavanju Širokog Brijega, predsjednik Disciplinske komisije NSBiH Goran Kosorić rekao je za portal Klix.ba kako, bez obzira na to što utakmica nije bila prekinuta, „mi smo se odlučili za teži prekršaj, gdje smo Širokom izrekli minimalnu novčanu kaznu i jednu utakmicu bez publike na stadionu“.

„Analizirali smo sve što je Široki poduzeo. Korektno su dočekali goste iz Sarajeva. Više je postalo izlišno da klubovi snose teret cijelog Kupa, te smo se odlučili da ih kaznimo jednom utakmicom bez publike”, rekao je on.

Na pitanje da li je ovo odgovarajuća kazna, Kosorić je rekao kako je individualno svako može protumačiti.

“Ona je u skladu sa Disciplinskim pravilnikom i okarakterisana kao teži prekršaj, shodno odredbama člana 53. Ja govorim u ime Komisije i ne iznosim svoje mišljenje. Dugo se vodila polemika i razgovor”, dodao je Kosorić.

Izvor: Agencije