NSA tvrdi da ISIL još ima hiljade boraca

Coats smatra vjerovatnim da će ISIL nastaviti izvoditi napade izvan teritorija Iraka i Sirije (Reuters)

Direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Daniel Coats izjavio je da oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i dalje kontrolira hiljade boraca u Siriji i Iraku.

U izvještaju, koji je u utorak predan američkom Kongresu, Coats je pojasnio da ISIL još predstavlja ozbiljnu prijetnju na Bliskom istoku, kao i da će njegove vođe nastaviti poticati napade na Zapadu.

To snažno upozorenje uslijedilo je uprkos predviđanjima vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patricka Shanahana da će ta grupa u nekoliko narednih sedmica izgubiti sva preostala područja u Siriji i da je opasnost od terorizma “znatno smanjena”.

Coats je u izvještaju posvećenom prijetnjama s kojima bi se SAD mogao suočiti naveo da ta grupa i dalje ima osam ogranaka, 12 mreža i hiljade pristalica raširenih širom svijeta, uprkos znatnim gubicima kad je riječ o vođama i teritorijama.

ISIL neće prestati s napadima

Dodao je da će grupa, koja je ranije kontrolirala velika područja u Siriji i Iraku, a trenutno je svedena na mali džep, iskoristiti priliku slabljenja pritisaka na terorizam za svoj povratak.

Coats smatra vjerovatnim da će ISIL nastaviti izvoditi napade izvan teritorija Iraka i Sirije, na neprijatelje u regiji i na Zapadu, među kojima je i SAD.

Shanahan je kasnije, na konferenciji za novinare, izjavio da je vraćeno 99,5 posto teritorije koja je bila pod ISIL-ovom kontrolom, a da će u roku nekoliko sedmica to biti 100 posto.

“Način na koji bih mogao opisati vojne operacije koje smo provodili u Siriji i Iraku jest taj da je prijetnja od terorizma i masovnih migracija znatno smanjena”, dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prošlog mjeseca da su Amerika i saveznici uspjeli “poraziti” grupu ISIL te je naredio povlačenje svih 2.000 američkih vojnika iz Sirije.

Izvor: Agencije