Novozelandski sud poništio Dotcom naloge

Sudija kaže da je pretraga vile distributora piratiziranog sadržaja Kim Dotcoma nelegalna.

Kim Dotcom u razgovoru sa medijima nakon što je napustio Vrhovni sud u Aucklandu
Kim Dotcom je jedan od četiri uhapšena u januaru u istrazi protiv njegove webstranice Megaupload.com [Reuters]

Novozelandski sud presudio je da su nalozi za pretres koji su korišteni kada je 70 policajaca pretreslo vilu osumnjičenog lidera internet piraterije, bili nelegalni.

Njemac Kim Dotcom, također poznat i kao Kim Schmitz, je jedan od četiri uhapšena u januaru u istrazi protiv njegove webstranice Megaupload.com koju je vodio FBI.

Tužitelji kažu da je Dotcom bio vođa grupe koja je od 2005. godine zaradila 175 miliona dolara kopiranjem i raspodjelom muzike, filmova i ostalih sadržaja, bez dozvole autora.

Advokati Dotcoma kažu da je kompanija samo nudila internet prostor za pohranu datoteka.

Nelegalni nalozi

U četvrtak, sudija Vrhovnog suda Helen Winkelmann, proglasila je nelegalnim naloge za konfisciranje vlasništva iz vile Dotcoma blizu Aucklanda, kao i radnje FBI-ja koji su kopirali datoteke sa Dotcomovog kompjutera.

„Nalozi nisu adekvatno opisali prekršaje za koje su povezani“, rekla je Winklemann u svojoj presudi. „Doista im je to falilo. To su bili opći nalozi i kao takvi nisu valjani.“

U svom odgovoru, novozelandska policija kaže da će presudu uzeti u obzir i da će sa krunskim zakonom razgovarati o „mogućim budućim potezima“.

Policija je rekla da neće davati nove izjave do okončanja procesa.

Dotcom je pušten uz kauciju, a američke vlasti ga žele ekstradirati po optužnicama o kršenju autorskih prava i pranja novca.

Milioni dolara u imovini koji su oteti, su zaleđeni, uključujući i skoro 20 luksuznih vozika, desetine kompjutera i skupih umjetnina.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.