Novozelandska premijerka: Neću izgovarati ime napadača, neće dobiti slavu

Napadač je iza sebe ostavio "manifest" na 74 stranice te uživo prenosio masakr na Facebooku (EPA)

Bijeli supremacista optužen za ubistvo 50 ljudi u dvije džamije na Novom Zelandu otpustio je svog advokata i traži da sam sebe predstavlja na suđenju, zbog čega je novozelandska premijera u utorak objavila da će uraditi sve što je u njenoj moći da mu uskrati platformu za njegove rasističke poglede. 

“Slažem se da je to apsolutno nešto što moramo prihvatiti i uraditi sve što možemo da spriječimo ozloglašenost koju ovaj pojedinac traži”, rekla je premijerka Jacinda Ardern novinarima.

“Očigledno je imao niz razloga da počini ovaj strašni teroristički napad. Skretanje pažnje na sebe je jedan od njih. I to je nešto što mu možemo apsolutno uskratiti.”

Na pitanje da li bi željela da se suđenje odvija iza zatvorenih vrata, Ardern je rekla da to nije odluka koju ona može donijeti. 

“U jednu stvar budite sigurni – nećete me čuti kako izgovaram njegovo ime. Suočit će se sa punom snagom zakona na Novom Zelandu”, rekla je kasnije na specijalnoj sjednici Parlamenta koju je otvorila riječima “mir neka je s vama” na arapskom jeziku. 

‘Prestrašni video’

Želja napadača za slavom je također vidljiva iz činjenice da je iza sebe ostavio “manifest” na 74 stranice te da je uživo prenosio masakr na Facebooku. 

Video je izazvao velike osude zakondavaca i javnih ličnosti. Facebook je obavio da je uklonio 1,5 miliona videa pucnjave tokom prvih 24 sata nakon napada. Međutim, u utorak je Ardern izrazila svoju frustraciju što je video bio dostupan na internetu i četiri dana nakon napada. 

“U kontaktu smo sa Facebookom, daju nam informacije o njihovim naporima da se on ukloni, ali naš je stav da video ne može, ne bi trebao biti distribuiran, dostupan za gledanje. To je prestrašno, i dok nam daju svoje argumente, na kraju je odgovornost na njima”, rekla je. 

Dodala je da je razgovarala i sa britanskom premijerkom Theresom May o važnosti globalnih napora da se spriječi dijeljenje takvog materijala. 

Australski premijer Scott Morrisom također je pozvao svjetske lidere da se obračunaju sa društvenim mrežama koje emitiraju napade. 

Facebook, najveća tehnološka kompanija na svijetu sa 2,3 milijarde korisnika mjesečno, objavio je da je originalni video pregledan manje od 200 puta. Arhivirana kopija imala je još 3,800 dodatnih pregleda, prije nego što je uklonjena. 

Izvor: Agencije