Novopazarski univerzitet bez akreditacije

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje Srbije odbilo je žalbe Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, tako da 16 njegovih programa ostaje neakreditirano. Glavni argument za takvu odluku je loše nastavno osoblje.

Donedavni predsjednik Univerziteta, sada predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Muamer Zukorlić, nezadovoljan odlukom, traži ukidanje Komisije za akreditaciju i izmjene zakona o visokom obrazovanju Srbije, javlja Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere.  

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ostaje jedini nedržavni univerzitet u Srbiji bez akreditacije.

Po ocjeni Nacionalnog vijeća za obrazovanje, univerzitet je sam sebi proizveo kadrove, pa profesori nemaju doktorate s akreditiranih studijskih programa.

“Drugi ključni problem za odbijanje je to što ogroman broj profesora čine stranci, iz Crne Gore i BiH. Oni mogu dobiti radnu dozvolu i privremeni boravak na maksimalno jednu plus jednu godinu, a akreditacija traži da fakultet ima stalno zaposlene profesore na pet godina”, zaključak je Vijeća.  

Nacionalno vijeće je tako potvrdilo odluke Komisije za akreditaciju, koja je iz istih razloga ranije odbila akreditaciju.

Sofija Pekić-Quarrie, članica komisije za akreditaciju, kazala je: “U dva saziva, dve grupe ljudi su radile analizu tih programa i donijeli relativno isti zaključak: Univerzitet u Novom Pazaru ne ispunjavaju minimalne, radi se o minimalnim standardima kvaliteta.”

Univerzitet će, nakon što zvanično dobije odluku, razmotriti mogućnost žalbe, kaže rektor Suad Bećirović.

‘Sukob interesa’

Ističe da se sve vrijeme pogrešno govori o njihovom statusu.

“Mi radimo od 2003. godine prema našoj dozvoli za rad. Dozvola za rad i dan danas važi zato što je Upravni sud poništio sve odluke koje su do sada važile vezano za našu akreditaciju”, rekao je on.

Donedavni predsjednik Univerziteta Muamer Zukorlić je očekivao drugačiju odluku Nacionalnog vijeća.

Zamrznuo je funkciju na Univerzitetu, jer je u međuvremenu postao predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije. Kaže da sada ima nadležnost da provjeri navodne zloupotrebe u Komisiji za akreditaciju.

“Jedan je član te komisije, tada je bio i potpredsjednik komisije, izvjesni akademik Teodorović izjavio da je on spriječio akreditaciju univerziteta. Dakle, sama ta izjava pred medijima je svjedočenje zloupotrebe položaja”, kazao je Zukorlić.

Dodaje da će se zbog svega zalagati za ukidanje Komisije za akreditaciju i izmjenu Zakona o visokom obrazovanju Srbije.

“Čak već postoji skoro i konsenzus na svim nivoima ovih faktora da se mora prići donošenju novog zakona ili temeljitoj izmjeni postojećeg ili usvajanju potpuno novog zakona o visokom obrazovanju, inače ovo ne vodi nikuda.”

Kaže da su članovi Komisije u sukobu interesa, jer kao profesori s državnih univerziteta odlučuju o konkurentskim fakultetima. Istovremeno, bivši članovi Komisije optužuju njega da je u sukobu interesa.

Tvrde da funkciju predsjednika skupštinskog Odbora koristi za akreditaciju Internacionalnog univerziteta.

Izvor: Al Jazeera