Novootkrivena crna rupa zbunila naučnike

Crne rupe su dijelovi svemira toliko gusti masom da ni svjetlost ne može putovati dovoljno brzo da izbjegne snagu njihove gravitacije (nature.com)

Astronomi su otkrili golemu crnu rupu, koja je nastala u ranom svemiru, 12 milijarda puta veću od Sunca u svijetlećem kvazaru, objavili su naučnici.

Otkriće dovodi u pitanje sadašnje teorije o brzini rasta crnih rupa i naučnici ne mogu objasniti kako je novootkrivena crna rupa rasla tako brzo.

“Naše otkriće predstavlja ozbiljan izazov teorijama rasta crnih rupa u ranom svemiru”, kaže šef istraživanja Xue-Bing Wu sa pekinškog Univerziteta.

Crne rupe su dijelovi svemira toliko gusti masom da ni svjetlost ne može putovati dovoljno brzo da izbjegne snagu njihove gravitacije.

One se otkrivaju zahvaljujući njihovom utjecaju na obližnje galaksije, zvijezde i prašinu.

Novootkrivena crna rupa dvostruko je veća od ranije otkrivenih crnih rupa iste starosti, kaže naučnik Bram Venemans sa Max Planck instituta za astronomiju u Njemačkoj.

Dvije sile u ravnoteži

Novootkrivena crna rupa stvorena je oko 900 miliona godina nakon Velikog praska.

Za usporedbu, crna rupa u centru Mliječne staze ima četiri do pet miliona puta veću masu od Sunca.

Naučnik Fuyan Bians sa australskog Nacionalnog univerziteta objašnjava da crne rupe rastu apsorbiranjem mase.

No, s apsorbiranjem mase rupa će biti zagrijana, stvarajući pritisak zračenja koji gura masu od crne rupe.

“Imate, ustvari, dvije sile u ravnoteži, što ograničava brzinu rasta, koji je puno manji od onoga što smo pronašli”, kaže Bian.

Rezultati israživanja objavljeni su su časopisu Nature.

Izvor: Agencije