Novom uredbom kralja s dužnosti uklonjeni brojni zvaničnici

U novembru prošle godine, po nalogu saudijskog tužilaštva zamrznuti su računi osoba koje su privedene pod optužbom za korupciju (EPA)

Novom uredbom saudijskog kralja, brojni visokopozicionirani saudijski zvaničnici, uključujući i komandanta kopnenih snaga, uklonjeni su s dužnosti.

Odlukom je s dužnosti udaljeno i nekoliko zamjenika ministara, uključujući zamjenika ministra unutrašnjih poslova i zamjenika ministra vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

Saudijska novinska agencija (SPA) je navela da su ovom odlukom penzionisani načelnik Generalštaba Oružanih snaga i Komandant zračnih snaga.

Među zvaničnicima koji su uklonjeni sa dužnosti nalazi se i guverner saudijske pokrajine Javf. Uredbom saudijskog kralja, na upražnjene pozicije su imenovani novi dužnosnici.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud također je u okviru Strategije nacionalne odbrane potpisao odluku o unapređenju programa Ministarstva odbrane.

‘Antikorupcijska operacija’

U novembru prošle godine, po nalogu saudijskog tužilaštva zamrznuti su računi osoba koje su privedene pod optužbom za korupciju.

Monetarna agencija Saudijske Arabije (SAMA) je zamrznula privatne bankovne račune, isključujući račune kompanija u kojima privedeni imaju dionice.

Saudijska policija je u operaciji koju je nazvala antikorupcijskom nekoliko dana prije toga uhapsila 11 prinčeva, četiri aktuelna ministra i više bivših članova vlade.

Samo nekoliko sati prije početka vala hapšenja, dekretom kralja Salmana oformljen je Komitet za borbu protiv korupcije na čijem čelu je prvi prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Komitet ima ingerencije da vodi istrage, hapsi, izdaje mjere zabrane i blokira imovinu osumnjičenih za korupciju.

Izvor: Agencije