Novo zaoštravanje odnosa između Sjeverne i Južne Koreje

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci gotovo potpuno suspendovala saradnju sa Južnom Korejom (Reuters)

Sjeverna Koreja je ponovo optužila zvanični Seul da se ponaša “besmisleno” kada govori o denuklearizaciji, a s druge strane jača svoje vojne potencijale, izvijestio je AP, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci gotovo potpuno suspendovala saradnju sa Južnom Korejom koja je izrazila zabrinutost zbog zastoja u nuklearnim pregovorima Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je izdalo saopštenje u kojem se poručuje da je poljuljano povjerenje u Južnu Koreju i najavljuje “teška vremena koja su za žaljenje”.

SAD moraju dati nešto konkretno zauzvrat

Nakon trećeg uspješnog samita Kim-Trump na granici Južne i Sjeverne Koreje, sljedeći radni američko-sjevernokorejski sastanak u oktobru prošle godine u Švedskoj propao je zbog, kako je to formulisano u Pjongjangu “starog američkog stava i ponašanja”.

Na dvogodišnjicu prvog samita Trump-Kim, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Son-gwon izjavio je da više nikada neće omogućiti da Trump preko susreta sa predsjednikom Kimom bilježi pozitivne poene samo za američku vanjsku politiku.

Ukoliko žele da nastave pregovore Sjedinjene Američke Države će morati da dokažu da su spremne da Sjevernoj Koreji daju nešto konkretno zauzvrat.

Izvor: Agencije