Novo upozorenje SAD-a Kosovu da ukine takse Srbiji i BiH

Iz Prištine poručuju da će takse biti ukinute kada budu dobijene garancije da će dijalog rezultirati priznanjem države Kosovo od strane Srbije (Facebook)

Sjedinjene Američke Države ponovo su pozvale Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se otvorio put postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, uz upozorenje da će u suprotnom, odnosno ako i dalje budu radili protiv interesa SAD-a, biti posledica po bilateralne odnose sa Amerikom.

“SAD u potpunosti podržava dijalog koji se pod pokroviteljstvom Evropske unije vodi između Srbije i Kosova i sveobuhvatan sporazum na korist obe strane je strateški interes SAD-a”, poručuju iz Ambasade SAD-a u Prištini.

To je i prvo zvanično obraćanje američkih zvaničnika posle sastanka amabasadora Filipa Kosneta sa premijerom Kosova Ramušemm Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

I Trump apelirao na čelnike Kosova

U saopštenju Ambasade SAD-a na Kosovu navodi se da su neki komentatori i političari sugerisali da će status Kosova kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni.

“Skrećemo pažnju da ne treba uzeti za pretpostavku da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj SAD-a može da preduzme akcije koje bi bile protiv naših strateških interesa, a da se pritom ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a u Prištini.

U saopštenju se, takođe, poziva na nedavno pismo američkog predsednika Donalda Trampa predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u kojem je on apelovao na njega i druge čelnike Kosova da iskoriste jedinstven trenutak, govore jedinstvenim glasom tokom pregovora i uzdrže se od bilo kakvih akcija koje bi otežale postizanje sporazuma.

Kosovo i drugi regionalni akteri pozivaju se da pokažu posvećenost normalizaciji odnosa, regionalnom miru i stabilnosti i napretku ka EU integracijama.

“Ponavljamo da je naš stav da je neophodna hitna suspenzija taksi na robu iz Srbije i Bosne [i Hercegovine] kako bi se povratio zamah u procesu dijaloga. Očekujemo da ostali akteri i sami preduzmu konstruktivne korake”, ističe se u saopštenju.

“Ohrabrujemo sve političke strane da konstruktivno doprinesu tom procesu. Akcije koje potkopavaju dijalog, smetnje sa strane i odbijanje da se ukinu takse protiv su američkih interesa”, poručuju iz Ambasade SAD-a.

‘Potrebno je hrabro rukovodstvo’

“Ono što je sada potrebno je hrabro rukovodstvo, koje će podržati naše zajedničke ciljeve. To je ono što nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose”, navode u Ambasadi.

Vlada Kosova je krajem novembra prošle godine uvela takse od 100 odsto na uvoz sve robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a Beograd nastavak dijaloga u Briselu uslovljava ukidanjem tih taksi.

Iz Prištine poručuju da će takse biti ukinute tek kada budu dobijene garancije da će dijalog rezultirati priznanjem države Kosovo od Srbije.

Izvor: Agencije