Novo suđenje za zločine u Lovasu

Žrtve su ubijane u kućama, improvizovanim zatvorima i u minskom polju (Al Jazeera)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je 14 pripadnika Jugoslovenske narodne armije, lokalne vlasti i paravojne formacije “Dušan Silni”, bilo osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 20 godina zatvora zbog zločina u hrvatskom selu Lovas nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991. godine.

Tom odlukom ukinuta je presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i naloženo da se suđenje ponovi, rekla je Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Zbog zločina u Lovasu Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, Milan Devčić na 10, Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora.

Primoravani da koračaju kroz minsko polje

Suđenje će biti ponovljeno i četvorici bivših članova JNA – Miodragu Dimitrijeviću koji je bio osuđen na 10 godina, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću koji su bili osuđeni na po pet godina, te Radisavu Josipoviću koji je bio optužen na četiri godine zatvora.

Bivši pripadnici paravojne formacije “Dušan Silni”, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer bili su osuđeni na osam i devet godina zatvora, Saša Stojanović na osam, Dragan Bačić na šest, Petronije Stevanović na 14 godina, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.

Oni su bili osuđeni jer su se, prema navodima optužnice, teretili da su u oktobru i novembru 1991. godine ubili 70 hrvatskih civila.

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su još 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Optuženi se terete da su 18. oktobra 1991. godine primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u sporadičnim incidentima stradalo još troje civila.

Izvor: Agencije