Oglasi

Novo suđenje Muhamedu Mursiju u maju

Svrgnutom egipatskom predsjedniku, vođama Muslimanske braće i liberalnim čelnicima bit će suđeno za nepoštivanje suda.
Mursi je jedan od 26 ljudi optuženih za nepoštivanje sudaAP - Arhiva

Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju za nepoštivanje suda počet će 23. maja, izvijestili su sudski izvori.

Mursi je u zatočeništvu otkad ga je s vlasti u julu 2013. svrgnuo bivši šef vojske i aktuelni predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi.

U drugim sudskim procesima za špijunažu i nasilje tokom pobune 2011. prijeti mu smrtna kazna.

Mursiju se sudi u četiri odvojena slučaja, prenosi Hina.

Sudi se i vođama Muslimanske braće

U slučaju optužbi za nepoštivanje suda, sudit će se Mursiju te još 25 osoba.

Među njima su vođe Muslimanske braće, ali i liberalni čelnici, poput politologa i bivšeg zastupnika Amra Hamzavija, advokata za ljudska prava Amira Salema i ljevičara Alae Abd al-Faftaha, nedavno osuđenog na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog nasilja tokom protesta.

Vojska je 2013. svrgnula Mursija s vlasti, a zatim je Vlada u Kairu pokrenula opsežnu akciju protiv Muslimanske braće i svojih drugih protivnika.

Brojni čelnici i pripadnici Muslimanske braće osuđeni su na smrt, što je izazvalo oštre osude organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Mursi je bio prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.