Novo ročište u Srbiji u slučaju Jurišić

Okružni sud u Beogradu nepravosnažno je osudio Iliju Jurišića na 12 godina zatvora (AFP)

Apelacioni sud u Beogradu je nakon ročišta održanog drugog aprila po žalbi odbrane Ilije Jurišića donio odluku da otvori raspravu u ovom predmetu i zakaže je za 23. septembar, saopćeno je danas iz Fondacije “Istina Pravda Pomirenje”.

Prema ocjeni Jurišićevog advokata Đorđa Dozeta, to je za odbranu dobro rješenje, jer će opet imati priliku ukazati na propuste Vijeća Višeg suda u Beogradu.

Dozet napominje i da se Apelacioni sud uvijek odlučuje na ovaj korak kad procijeni da je prvostepeni sud nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenično stanje, na što je ukazano i u žalbi.

Fondacija podsjeća da je svojevremeno Okružni sud u Beogradu nepravosnažno osudio Iliju Jurišića na 12 godina zatvora.

Obnova postupka

Odbrana se žalila, pa je tu presudu ukinuo Apelacioni sud te oslobodio Jurišića iz troipogodišnjeg pritvora, naloživši obnovu postupka pred potpuno izmijenjenim sazivom sudskog vijeća.

U obnovljenom postupku se Viši sud u Beogradu potpuno oglušio na preporuke Apelacionog suda te ponovno osudio Jurišića na 12 godina zatvora, zbog, kako je navedeno, izdavanje naređenja za napad na kolonu vozila Jugoslavenske narodne armije (JNA), koja je izlazila iz Tuzle u maju 1992.

Tada su, prema optužnici, poginula 53 vojnika i rezervista JNA. 

“Na ovaj način maratonski sudski proces, koji je zbog navodno počinjenog ratnog zločina na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. pokrenut protiv Ilije Jurišića, nakon punih osam godina, privodi se kraju. Ne postoji mogućnost ponovnog vraćanja predmeta”, navodi Fondacija “Istina Pravda Pomirenje”, koja vrši monitoring nad tim sudskim procesom.

Jurišić je uhapšen u maju 2007. na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, a pritvor mu je ukinut u oktobru 2010. godine.

Izvor: Agencije