Oglasi

Novo priznanje za sirijsku opoziciju

Italija će priznati Sirijsku nacionalnu koaliciju, izjavio je premijer Mario Monti, dok Slobodna vojska Sirije ostvaruje nove pobjede na ratištima.

Slobodna vojska Sirije zauzela je najveću vojnu bazu na sjeveru zemlje, jednu od strateških lokacija za dalji tok rata.

U međuvremenu, još jedno međunarodno priznanje zabilježila je opozicija. Italija će priznati Sirijsku nacionalnu koaliciju (SNK), izjavio je premijer Mario Monti.

Štab SNK-a u Kairu

SNK je odlučila svoj štab uspostaviti u Egiptu, izjavio je njen predsjednik Muaz Alhatib, izvijestila je u ponedjeljak službena egipatska novinska agencija.

On je to kazao nakon sastanka s egipatskim ministrom vanjskih poslova Muhamedom Amrom u Kairu.

"Odluka je SNK-a da u Egiptu uspostavi svoj glavni štab", prenosi agencija Mena Alhatibovu izjavu.

U kratkoj izjavi egipatskog Ministarstva vanjskih poslova nakon sastanka ne spominje se preseljenje novog sirijskog opozicionog tijela u Kairo.

"Ministar je izrazio spremnost Egipta da ponudi sve oblike pomooći sirijskoj koaliciji u predstojećem razdoblju", kaže se u izjavi.

U rovovima koji su do nedavno pripadali vojnicima 46. Sirijske regimente sada su pobunjenici. Iza sebe su ostavili skladišta municije, teško naoružanje i drugo oružje.

Mnogi od njih uhapšeni su i prebačeni u zatvore.

Ova vojna baza bila je najvažnija za kontrolu i snabdijevanje trupa na sjeveru zemlje.

Snage predsjednika Bashara al-Assada nisu više u mogućnosti podržavati trupe u okolnim gradovima i Damasku, a Halep ostaje u okruženju snaga Slobodne vojske Sirije.

Lideri borbenih grupa sa ovog područja odbili su priključenje novoformiranoj koaliciji.

Kako narod želi

Borbene grupe iz Halepa i provincije, uključujući Front Al-Nusra i Al-Tawhid, jednoglasno odbijaju učešće u zavjereničkom projektu SNK-a i najavljuju konsenzus o etabliranju islamske države.

Paralelno s kopnenom, ne jenjava ni diplomatska ofanziva opozicije - Italija će priznati SNK.

"SNC priznajemo kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Sve ovo je ključni korak na putu ka uključivanju širokog spektra sirijskog društva u taj proces", kazao je Monti.

Nasilje u Siriji i Gazi, uz turski zahtijev za razmještanje raketa "Patriot" naći će se na programu zasijedanja ministara odbrane Evropske unije (EU).

"Assad mora otići. Moramo podstaći procese za one koji žele doći na njegovo mjesto i krenuti u budućnost onako kako to narod želi. Užasnuti smo onim šta se tamo trenutno dešava", izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sugurnost Catherine Ashton.

Aktivisti opozicije navode da je u predgrađima Damaska više Assadovih jedinica ostalo u blokadi.

Ratna razaranja svakodnevno pokreću nove kolone izbjeglica.

Izvor: Agencije