Novo policijsko ubistvo Afroamerikanca u SAD-u

Policija je kasno u utorak ustrijelila i ubila 18-godišnjeg Afroamerikanca na benzinskoj pumpi u predgrađu američkog St. Louisa, u blizini mjesta gdje je nenaoružanog tinejdžera Michaela Browna u augustu ubio bijeli policajac, saopćila je policija.

Policajac bijelac je ustrijelio aferoameričkog mladića koji je u njega uperio pištolj.

To se dogodilo kada je policajac prišao ubijenom i još jednoj osobi na benzinskoj pumpi u Berkeleyju, kazao je Brian Schellman, glasnogovornik okružne policije St. Louisa.

Četvero uhapšenih nakon nereda

Policajci su došli na benzinsku pumpu da provjere izvještaj o krađi nakon čega je jedan od osumnjičenih uperio pištolj na policajca, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“U strahu za svoj život, policajac iz Berkeleyja je ispalio nekoliko hitaca, pogodio osumnjičenog, te ga smrtno ranio”, dodao je Schellman. 

Schellman je dodao da je drugi osumnjičeni pobjegao, prenosi AP.

Majka tinejdžera identifikovanog kao Antonio Martin kaže da je njen sin bio sa djevojkom kada se pucnjava dogodila.

”Rekla mi je da su išli prema prodavnici i da su šetali. Šetali su i mislim da je on počeo trčati ili tako nešto, a onda je policija pucala”, kazala je ona.

Nakon pucnjave, nastali su neredi, u kojima su dva policajca povrijeđena, a četiri osobe uhapšene, nakon što je grupa od 200 do 300 ljudi  bacala kamenice i baklje na 50 policajaca koji su došli na lice mjesta, rekao je šef policije okruga St. Louis, Jon Belmar.

Dva policajca su povređena, a četiri osobe uhapšene i optužene zbog napada, dodao je Belmar.

U ranim jutarnjim satima red je uspostavljen, prenio je Reuters.

Berkeley je udaljen nekoliko minuta od Fergusona, gdje je u augustu policajac Darren Wilson ubio Michaela Browna, što je širom zemlje izazvalo proteste protiv policijskih metoda.

Gradonačelnik Berkeleyja je na konferenciji za novinare istakao kako se ovaj događaj bitno razlikuje od situacije u Fergusonu, jer je policija odgovorila na prijavu krađe.

Istakao je kako su u mjestu gdje Afroamerikanci čine 85 posto stanovništva, većina policajaca, kao i većina članova gradske uprave, također Afroamerikanci, što nije slučaj u Fergusonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije