Novo nasilje u Barceloni

Katalonci izražavaju gnjev zbog dugih zatvorskih kazni na koje je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih zvaničnika (Reuters)

Deseci hiljada Katalonaca protestirali su večeras u Barceloni, treći dan zaredom, i sukobljavali se s policijom, izražavajući gnjev zbog dugih zatvorskih kazni na koje je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih zvaničnika.

Demonstranti su večeras bacali u zrak stotine rolni toalet-papira, a organizatori navode da tako žele pokazati da je “mnogo toga što zahtijeva čišćenje”.

Stotine pripadnika policije su u pripravnosti nakon što je u sukobima koji su u prethodna dva dana izbili na protestima u Barceloni i drugim katalonskim gradovima povrijeđeno više od 200 ljudi. Direktor katalonske policije rekao je da vlasti očekuju nove sukobe s radikalnim separatistima.

Marš prema Barceloni

Premijer Španije u tehničkom mandatu Pedro Sanchez rekao je da vlasti neće biti isprovocirane da preduzmu drastične mjere nakon sukoba policije i demonstranata u Kataloniji.

U večerašnjem televizijskom obraćanju kazao je da će Vlada Španije odgovoriti na nasilje “čvrstinom, smirenošću i jedinstvom”.

Sanchez se tokom dana u Madridu konsultirao s drugim političkim čelnicima o situaciji u Kataloniji, a neki od njih tražili su uvođenje vanrednih mjera u toj autonomnoj zajednici.

Za nasilje na protestima španski premijer optužio je “organizirane grupe ekstremista”.

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedjeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017.

Ranije su hiljade ljudi krenule iz pet katalonskih gradova s ciljem da dođu do Barcelone do petka, za kada je najavljen dan generalnog štrajka i masovnih demonstracija, javlja AP, prenosi Beta.

Agencija javlja da su iz pet gradova ka Barceloni krenule porodice s djecom, stari i mladi, a oni nose transparente s natpisom “Sloboda za političke zatvorenike”, koji se odnose na okidač protesta, osudu spomenutih devet katalonskih zvaničnika na kazne zatvora.

Šef katalonske vlade Quim Torra pridružio se jednom od marševa rekavši da želi biti uz narod.

“Ovi mirni marševi koji se dešavaju širom zemlje (Katalonije) najbolji su odgovor katalonskog naroda na presudu suda”, rekao je Torra.

AP prenosi da Torra, jedan od vođa separatističkog pokreta u Kataloniji, nije kritizirao nasilje na ulicama, kako su to učinili ostali političari, čak i neki koji su za nezavisnost.

Nasilni protesti

Mirni protesti postali su nasilni u Barceloni i drugim gradovima nakon presude u ponedjeljak.

Policija iz Barcelone saopćila je da je sinoć bilo 40.000 demonstranata.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 29 osoba uhapšeno je u pokrajini Barceloni, 14 u pokrajini Tarragoni i osam u pokrajini Lleidi.

U sinošnjem nasilju povrijeđena su 72 regionalna i nacionalna policajca, od kojih neki imaju prelome, navelo je Ministarstvo.

Okršaji su također bili u Gironi, Tarragoni i Lleidi, gdje su, kao u Barceloni, separatistička udruženja pozvala na demonstracije ispred zgrada vlade.

Zbog čišćenja ostataka spaljenih barikada i smeća u centru Barcelone usporen je saobraćaj.

Istraživanja pokazuju da je 7,5 miliona stanovnika Katalonije otprilike podjednako podijeljeno na one koji su za nezavisnost autonomne zajednice i one koji su za njen ostanak u Španiji.

Vrhovni sud u ponedjeljak je osudio devet od 12 katalonskih političara pristalica secesije na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017, predvođenim bivšim katalonskim predsjednikom Carlesom Puigdemontom.

Izvor: Agencije